Хората ще ти кажат каквото искаш да чуеш, за да спечелят благоволението ти. Ще плюят изморени клишета и потупвания по гърба под формата на думи, които си чувала милиони пъти преди и ще си отидеш, чувствайки се утешена за миг. Всъщност няма да си по-зле, като слушаш хора, които просто ще ти повторят аксиоми, които не правят нищо друго, освен да поставят лепенка над раните ти. В началото ще е въздушно, леко. Ще почувстваш това удобно утаяване в костите си, което ти казва, че засега си добре, че си се отказала от още един ден, в който трябва да се сблъскаш със себе си. Хората ще се опитат да те спасят от собственото ти изцеление. Хората ще се опитат да заобиколят процеса, за да те накарат да ги харесаш. Хората ще дават съвети, които на теория звучат добре, но са склонни да изтъняват като дим, когато са поставени на теста за приложение в реалния живот. Не слушай хора, които ти казват каквото искаш да чуеш.

Предполага се, че си ядосана. Това е, когато се лекуваш. Това е, когато продължаваш. Ти си предназначена да бъдеш развълнувана и изтласкана и изведена от онзи малък удобен балон, в който мислиш, че знаеш всичко. Не знаеш всичко. Знаеш точния смисъл, който знаеш в момента. Може ли дори да разбереш колко още не знаеш за себе си и за света? Не можеш да го разбереш, защото буквално е несъизмеримо колко не знаеш.

Не слушай хора, които смятат, че имат всички отговори. Никой не е твоят спасител, освен теб и може би Бог, на който не се молиш. Прочети неща, които те карат да чувстваш, които оспорват това, което мислиш, че знаеш. Бъди нетърпелива. Избутай се отвъд онези три метра пред себе си. Позволете си да се ядосаш. Може би, ако е достатъчно, ще промениш живота си. Може би, ако се оставиш да бъдеш погълната от завист или гняв, безсилие или разочарование, най-накрая ще направиш всичко необходимо, за да направиш себе си щастлива.

Задълбочи се в себе си. Разбери защо мразиш живота си или защо не можеш да обичаш правилно или какво ти пречи да приближиш до себе си и други хора. Разбери защо си толкова яростно защитна пред мисленето, че знаеш всичко. Позволи си да се съмняваш във всичко. Остави се да бъдеш несигурна завинаги. Остави се да правиш това, което си родена да правиш - да растеш. Расти. Израсни от това, което си била преди. Не се прекланяй пред себе си и стани толкова упорита, че дори да не можеш да преминаваш собствената си болка.

Не търси нещата само, за да те вдъхновят положително. Потърси неща, които да те вбесят, това ще вдъхне страст в теб. Намери начини за извличане и изразяване на тази страст, без да нападаш другите. Простодушните, ранени хора го правят, за да се защитят. Позволи си да бъдеш незащитена. Бъди уязвима и няма да ти остане нищо за защитаване, нищо, което да нападаш. Бъди отворена да грешиш. Позволи си да сбъркаш. Бъди грешна през цялото време! Остави се несигурна. Бъди несигурна през цялото време! Това означава, че растеш и учиш.

Не позволявай на други хора да носят бремето ти. Това не е нещо, което твоят любим, твоето семейство или приятели да правят за теб. Трябва да поемеш тежестта на собствения си живот и това е добре. Ето как намираш истинско щастие. Ето как вярваш в себе си. Ето как зависиш от себе си. Издърпай хората в живота си, за да изпиташ радостта от връзката. Не е необходимо да ти служат по никакъв начин, освен за това. Подари им се по същия начин, но не очаквай те да те спасят. Спасявай се. Прави се щастлива. Приеми себе си. Правиш това за себе си. Оставяш на другите да те изпитват. Не ги правиш твоите нужди и връзки от жизнено значение.

Не се оставяй да бъдеш консумирана от тази нужда да бъдеш позитивна през цялото време. Не се отричай от простото удоволствие да бъдеш победена от тъмнината. Няма положителна емоция, която си струва да почувстваш, без първо да усетиш отрицателния ѝ двойник. Твоето страдание - и възходът ти от него - ще те определи. Твоето страдание, тъмнината ти, твоята болка и евентуалната ти устойчивост и изцеление ще бъдат най-ценните ти части от вас. Не избягвай сърцебиенето. Не избягвай разочарованието. Не избягвай провала. Не избягвай отрицателното. Възходът ти от тази пепел ще бъде ценността на твоя живот. Тези неща ще те научат на какво можеш да издържиш, на какво си способна. Намери начини да изпробваш силата си. Изгради емоционални мускули и прави това, като издържаш на болката си, като се изправяш срещу нея, като я носиш върху раменете си и намираш сили да го правиш. Тази болка принадлежи на теб. Знаеш ли какво друго ти принадлежи? Когато лекуваш. Когато растеш. Когато продължиш напред.

Не живей живота си в избягване на истината за света и себе си. Не разсейвай частите от себе си, от които се срамуваш, болката, която трябва да носиш със себе си, миналото, което още не си излекувала. Усети всичко. Изгуби се в него. Остави го напълно да те завладее. Не намирай неща за четене или хора, с които да говориш, които ще се опитат да измият този процес вместо теб. Животът може да е грозен и това е добре. Не е тук, за да ти служи. Ти си тук, за да преживееш живота като човек и го направи. Изживей го, като му позволиш всичко, като се отвориш към него, като оставиш да се преобразиш.

Намираш силата и щастието си, като застанеш срещу себе си и се сблъскваш с каквото и да е, което те пази от чиста любов. Не можеш да направиш това без гнева си. Не можеш да направиш това без завистта си. Не можеш да направиш това без мъката, болката или страданието. Просто не можеш. И в това е въпросът. Въпросът не е да се освобождаваш от тези неща. Въпросът е да си позволиш тези неща, да си едно с тях, да прекараш моментите си в изцеление и растене и усещане на радостта, която идва от това, че вече не прекарваш живота си, избягвайки себе си. Това е твоята история. Това е твоят процес. Това е, което си дошла да правиш тук. Не смей да го пропиляваш.