Отвсякъде ти изкачат новини и събития за покемони, разни хора се разхождат из парка със забити очи в телефоните и от време на време ентусиазирано сочат в някаква посока, а на работа заварваш колегите си да ловят разни създания на терасата... ако някое от тези неща ти се е случвало, сигурно се чудиш какви са тези покемони сега? Това не беше ли детско филмче отпреди десетина години?

Отговорът е Pokemon Go – новата игра за смартфони на Nintendo. Играта излезе официално в САЩ на 6 юли, след това е пусната в Австралия, Нова Зеландия и Германия. Според статистиката е свалена на 5,6% от устройствата с Андроид, а във виртуалния магазин на iTunes е на първо място по популярност. Интересът е толкова голям, че играта се използва по-често от Twitter в момента, надмина Tinder по успех, а акциите на Nintendo не са били толкова скъпи от 1983 г. насам. Огромният интерес предизвиква чест спад в сървърите на играта и създателите дори обмисляха дали да не забавят интернационалната премиера. Въпреки че някои източници твърдят, че световната премиера ще е скоро, от Nintendo заявяват, че не се обвързват с конкретни дати. Затова в Интернет се появиха множество варианти за „нелегално” сваляне и множество потребители вече ловят покемони и в България.

Затова, ако искаш да разбереш повече за тази нова мания, сме подбрали всичко, което трябва да знаеш за Pokemon Go.

Какво е Pokemon?

Накратко казано „Покемон” е феномен, който започва преди 20 години като ролева игра за игровата конзола Game Boy. Изпълнителният директор Сатоши Таджири обичал да лови различни видове насекоми като дете и отчасти историята на „Покемон” е вдъхновена от това негово детско хоби. В „Покемон” ти си треньор на мистериозни създания, наречени покемони, които първо трябва да уловиш, а после да подготвиш за битка. След това „Покемон” се превръща в аниме, манга, картички и най-различни игри.

Какво е Pokémon Go?

Играта е описана като „покемон приключение в реалността”. Това означава, че използва местоположението ти по GPS и трябва да ловиш покемони предимно навън. Играта използва задната ти камера, за да ти показва покемоните сякаш са пред теб... на поляната или върху лаптопа или печката ти.

Как ги ловиш?

Докато се разхождаш, покемоните се показват на картата ти. Трябва да отидеш в близост до покемона и когато си достатъчно близо, да кликнеш върху него, за да започнат опитите ти да го уловиш с покетопките. Трябва да хвърлиш топката с приплъзване към покемона, Има няколко цвета на кръговете, които представляват твоя мерник. Най-лесно се ловят покемоните със зелени кръгове, най-трудно - с оранжеви и червени.

Какво става, ако някой улови покемона преди мен?

Това ѝ е хубавото на играта – има достатъчно покемони за всички.

Трябва ли да съм навън?

По принцип не. Можеш да похарчиш много виртуални и истински пари, за да купиш специални бонуси, които ще привлекат покемоните в хола ти, но идеята на играта е да се впуснеш в реално приключение навън и... да се поразходиш! В крайна сметка множество проучвания показват ползите от разходките сред природата, така че – защо да не отидеш да ловиш покемони навън?

Къде да намеря Пикачу?

Тази електрическа мишка е емблема на Покемон още отначалото. Но не е лесно да бъде открита в играта, обикновено е чиста случайност да попаднеш на Пикачу.

Какви са тези битки в Pokemon Go?

За да тренираш покемоните си, трябва да използваш „звезден прах”, който получаваш, когато уловиш нов покемон, и специален „бонбон”, който ги прави по-силни.

След това трябва да се биеш с тях. След като минеш ниво 5, избираш отбор - червен (Team Valor), син (Team Mystic) или жълт (Team Instinct).  От избора ти на отбор зависи кои „зали” са приятелски и кои са вражески. В залите можеш да водиш битки – в приятелските зали можеш да тренираш с други играчи от отбора ти, а във вражеските имаш възможност да спечелиш награда, ако победиш някой от местните шампиони.

Какво означава Pokéstops?

Pokéstops са места, които могат да ти донесат много бонуси и предмети, които да използваш в играта. Такива късметлийски места се намират на интересни локации, като църкви, паметници, дори детски площадки. Там можеш да получиш покетопки, храна за покемоните ти, яйца или лекарства за ранените ти покемони.

Когато си достатъчно близо до Pokéstop, кликни върху него, когато се появят сините концентрични кръгове и завърти средния кръг... от него ще изникнат множество бонуси!

Трябва ли да похарча истински пари?

Не. Разбира се, има възможност да си купиш бонуси, но изобщо не е задължително.

Помощ! Имам твърде много покемони!

Ако имаш твърде много покемони, можеш да „продадеш” дублиращите се покемони на проф. Уилоу, в замяна той ще ти даде от бонбоните, които ще направят покемоните ти по-силни.

Или ако имаш покемони, които искаш да тренираш и са ти любими, можеш да им дадеш специални имена, с които да ги различаваш.

Ще изхаби ли батерията ми?

Най-вероятно да. Най-добре носи зарядното със себе си. За да минимизираш спада на батерията, затвори останалите приложения, които не ползваш, избери режим за пестене на батерията в настройките на играта и изключи камерата, докато се биеш.

Има ли социален аспект в играта?

На този етап интеракциите в играта са минимални. Не можеш да добавяш приятели, можеш само да се биеш с покемоните на другите хора.Въпреки това хората масово се организират да търсят покемони заедно или напълно непознати си помагат при намирането на рядък покемон. Така че очевидно играта може да сближава хората и да ги накара да се пораздвижат, така че тя е за предпочитане пред това да „убиваш” бонбонки от дивана ти, да садиш домати във въображаемата ти ферма или да развиваш ресторант.