Всяка жена е застрашена от рак на гърдата, независимо дали пие, пуши, приема хормонални препарати, кърми и т.н. Ето защо е толкова важно да ходиш на ежегодни прегледи и да се грижиш за здравето си.

Какво е рак на гърдата?

Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който започва в клетките на гърдата. Злокачественият тумор, от своя страна, е група с ракови клетки, които могат да растат в околните тъкани или да се разпространят в отдалечени части на тялото. Тази болест се среща почти изцяло при жените, но при мъжете макар и рядко също може да се развие.

Нормалната гърда


Женската гърда се състои от млечни жлези, канали, мастна и съединителна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове. Обикновено ракът на гърдата започва във вътрешната облицовка на млечните канали или лобулите. Може да се разпространи и в други части на тялото

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това включва 16% от всички жени с рак и 22.9% от инвазивните ракови заболявания при жените.

18.2% от смъртните случаи от рак по целия свят, включително мъже и жени, са от рак на гърдата. Процентът на рак на гърдата е много по-висок в развитите страни в сравнение с развиващите се такива. Има няколко причини за това. 

 

  • Продължителността на живота е един от ключовите фактори - рак на гърдата е по-често срещан при възрастните жени. 
  • Жените в най-богатите страни живеят много по-дълго от тези, които живеят в най-бедните държави. 
  • Различните начини на живот и хранителните навици на жените от богатите и бедните страни също са допълнителни фактори, смятат специалистите.  

 

Според Националния институт за рака, 232 340 жени и 2 240 мъже с рак на гърдата се регистрират в САЩ всяка година. 39 620 са смъртните случаи, причинени от това заболяване.

Видове рак

Когато ракът се намира в рамките на диктулите се нарича диктуален карцином ин ситу. Ако ракът е започнал развитието си в млечните жлези, се нарича лобуларен карцином ин ситу. Инфилтративният дуктален карцином се наблюдава в млечните канали. Инфилтративният лобуларен карцином се активира в млечните жлези, но може да засегне и други органи. 

Признаци и симптоми на рак на гърдата

Важно е да се знае, че симптомите могат да бъдат различни при различните хора. Някои пациенти се оплакват от главоболие и болки, други - от обрив и подуване. Първите симптоми на рак на гърдата обикновено са бучки, които жените напипват сами. По-голямата част от тях не са ракови, но трябва да бъдат проверени от специалист. Някои от тях може да са ранни признаци на рак на гърдата. Уведомете вашия лекар, ако напипате бучка в гърдата, ако имате болка в мишниците или гърдата, когато забележите хлътване или зачервяване на кожата на гърдата, ако имате обрив на зърното или удебеляване на тъканта. Изобщо, всякакви промени във външния вид на гърдите би трябвало да ви накарат да отидете при специалист. 

Какви са причините за рак на гърдата? 

Експертите не са категорични по този въпрос. Трудно е да се каже защо един човек  развива заболяването, а друг - не. Някои рискови фактори могат да окажат влияние върху вероятността една жена от развие рак на гърдата. На първо място това е остаряването - с възрастта рискът се увеличава. Над 80% от всички жени с рак на гърдата са на възраст над 50 години (след менопауза). На второ място е наследствеността. Жените, които имат близък роднина с рак на гърдата или яйчниците, е по-вероятно да развият рак на гърдата. По-голямата част от случаите на рак на гърдата обаче не са наследствени.

При жените с по-плътна тъкан на гърдата има по-голяма вероятност за развитие на болестта. Жените, които са започнали по-рано или по-късно менопаузата, отколкото обикновено, имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата. Това е така, защото телата им са били изложени на естроген за по-дълго. Затлъстяването също е рисков фактор. Жени с наднормено тегло могат да имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата. 

Превенция


Трябва да отбележим, че жените, които пият умерено или изобщо не пият алкохол, са по-малко застрашени от рак на гърдата. Друг фактор от значение е физическата активност. Ако спортувате 5 дни в седмицата, ще намалите риска от развитие на болестта.

Подходящата диета, която включва риба и морски продукти, намалява риска с 14%. Яжте една или две порции мазна риба на седмица (риба тон, сьомга, сардини и др.)

Ограничаването на хормонална терапия също може да помогне за намаляване на риска от развитие на тази коварна болест. Жените със здравословно телесно тегло са значително по-малко застрашени. Ще отбележим още, че жените, които кърмят, също са застрашени в по-малка степен.

Къде може да се прегледате безплатно през октомври, вижте тук.