Съпругът ми е бил женен преди, но това, че съм неговата втора съпруга, не прави любовта ни второкачествена.

Бях мислила дълго по въпроса, преди да кажа тези думи...

Бях на ресторант с две мои приятелки, също малко под 30 и също необвързани като мен. Също като мен и те бяха излизали с мъже, бяха опитвали отново и отново да изградят стабилна връзка. Говорихме си за това, че сме необвързани, шегувахме се, че ще си останем стари моми.

Споделяхме си, че сме щастливи, въпреки че животът ни не се е стекъл така, както сме си представяли.

Разговаряхме за нарушените обещания, за очакванията на обществото, за любовта, която не идваше, за нечестността, за съмнения. Тогава изръсих, че искам да съм втора съпруга.

Приятелките ми са засмяха, но очевидно им стана неудобно. „Да, не знам, просто си мисля, че не мога да уважавам и обичам някого, който не знае какво е истинска болка и който не се е справял с такава трудност.“ Гласът ми трепереше, а веждите на приятелките ми се повдигаха все по-високо от недоумение. „Изглежда, че повечето мъже на нашата възраст са вече женени или имат някакви други проблеми. И не всички бракове ще просъществуват. Затова не мисля, че вторият брак е нещо второкачествено.“

Когато се запознах със съпруга ми, той вече беше в процес на развод.

Не мога да ви разкажа тяхната история, защото не съм била там. Нямам нищо общо с проблемите, с нарушените клетки и болката. Някои бракове просто се провалят. Но мога да ви кажа, че първото нещо, което си помислих, когато ми разказа за предишната си връзка, беше: „Надявам се да откриеш щастието!“

Когато преди 2 години Дан ми разкри тази част от себе си, единствено исках да е щастлив. Попитах го дали има нужда от нещо, а той отвърна, че вече е в процес на развод и единствено има нужда да се занимава с нещо, за да се разсее. Ето защо го канех на футболни мачове, на домашни събирания с игри и на всичко забавно, което можех да се сетя.

Въобще не очаквах да се влюбя в него.

Не очаквах в негово лице да открия 5-те неща, които търсех в един мъж: да бъде умен, силен, добър, забавен и стабилен.

Не очаквах, че хората ще ни гледат неодобрително, не очаквах, че трябва отново и отново да защитавам връзката ни. Не очаквах, че от необвързана блогърка ще се превърна в омъжена блогърка.

Все още не знам какво да очаквам в дългосрочен план, но знам, че животът ми не е второкачествен само защото не съм срещнала любовта по-рано, само защото сме се разминали във времето.

Любовта и животът ни са първо качество, защото сме заедно.“

 Емили Мейнард