Казват, че бременността е едно огромно предизвикателство, през което почти всяка жена минава рано или късно. Като такова, разбира се, то е изпълнено с много трудности и емоции особено през втория и третия триместър, но усещането след това винаги си заслужава.

Най-важното нещо през тези месеци е здравето ни и това на бебето. То зависи от много неща, но за да го запазим и да се чувстваме добре, е нужно да следваме няколко съвета. Благодарение на тях, трудностите ще ни се сторят малки и с лекота ще преминем през тях.

Правилните избори

Когато навлезем във втория триместър, е добре да започнем да правим някои избори, за да сме по-спокойни последните месеци от бременността. От позата за сън до решението искаме ли да знаем пола - наистина ще ни олекне от цялото напрежение.

След 12-тата седмица е добре да започнем да спим на една страна. Подходяща е лявата, защото така ще намалим потенето и подобрим кръвообращението в тялото и притока на кръв към плода. 

Друго решение, което трябва да вземем, е дали искаме да знаем пола на бебето, или не. Част от бъдещите родители искат да го разберат възможно най-рано, а други искат да са изненадани при раждането. И в двата случая не бива да забравяме, че винаги стават грешки при прегледа и видеозона може да измами дори и най-опитния лекар.

Упражнения

С напредването на бременността ни усещаме болки, схващания и често водим застоял начин на живот. Това е напълно грешно. Спортът и тренировките трябва да са неизменна част от ежедневието ни, освен ако гинекологът ни не ни е казал друго. За да се отървем от подобни неприятни състояния, експертите съветват да правим редовно упражнения. Дори и няколко минути в разтягане биха променили начина, по който се чувстваме.

Препоръчително е да започнем с лека разгрявка и да приключим с нещо, което да намали напрежението в тялото. Разходките, лекият джогинг и упражненията на Кегел са идеални, за да останем във форма, да не се чувстваме прекалено уморени и да сме физически подготвени за раждането. Последните са наистина прости и оказват влияние върху мускулите около бедрата.

Хранене

Много хора смятат, че бременните трябва да ядат като за двама, но това схващане е грешно. Оказва се, че прекаленият прием на калории може само да влоши бременността. Препоръчителната доза е около 340 калории над обикновеното количество, което е около чаша обезмаслено мляко и половин сандвич. От друга страна, някои от жените, се ограничават прекалено много, ако започнат да качват килограми. Липсата на достатъчно хранителни вещества в организма само ще навреди на нас и плода.

Балансираната диета, която сме започнали още през първия триместър, трябва да продължи и следващите месеци. Най-полезните храни в напредналата такава са плодовете като киви и банани, зеленчуците, фибрите, млечните продукти и храните, които не са толкова богати на протеини. Към тях можем да добавим зърнени култури, месо като телешко, свинско и пилешко и някои риби, от които да си набавим нужните за организма вещества. Приемът на риба трябва да е ограничен, а видовете като сьомга, риба тон, сардини и скариди, както и други морски деликатеси, трябва да изчезнат от менюто ни. Важно е да запомним, че каквото и да ядем, което не включва плодовете и зеленчуците, трябва да е добре сготвено.

Към правилното хранене трябва да добавим и голямото количество течности, които трябва да приемаме. Между 8 и 12 чаши вода на ден е нормално за една бременна жена през втория и третия триместър. Тя помага при храносмилането, но и при формирането на околоплодната течност. Портокаловият сок също е полезен.

Витамини

Витамините са наистина важни по време на бременността. Добре е да приемаме витамин Е, C, селен, фолат, лутеин, желязо, калций и още много други. Те само биха повлияли добре на организма ни, като заздравят костите ни, подобрят зрението, кръвообращението, както и ще се погрижат за бъдещото ни бебче. За щастие, можем да си ги набавим по естествен път чрез храни като спанак, портокали, ананас, яйца и зърнени култури.

Разбира се, за да сме сигурни, че приемаме достатъчно количество от част от тези вещества, можем да приемаме таблетките Femibion 2 на Femibion. С тях сме една крачка по-близо до 2 спокойни последни триместъра.

Продуктът съдържа:

  • Фолат

Както при Фемибион 1, така и тук фолатът идва в комбинация между Metafolin и фолиева киселина. Той представлява най-чистата форма на витамин В9 и е изключително важен за бременните жени. Защо ли? Това вещество намалява риска от проблеми при развитието на детето, подпомага образуването на червени кръвни клетки и се грижи за здравето.

  • Лутеин

Лутеинът е хранително вещество, което се грижи не само за нашето зрение, но и за това на бебето, както и за правилното развитие на очите му. Той не е полезен само за бременността, но и за ежедневието ни.

  • Омега-3 мастна киселина

Хранителната добавка е изключително важна за развитието на бебето – за мозъка, очите и нервната система. Омега-3 регулира теглото по време на бременността, намалява риска от преждевременно раждане и следродилната депресия.

  • Витамин Е

Витамин Е също се грижи за зрението, кожата. Заздравява имунната система, допринася за защитата на клетките от оксидативния стрес и производството на червени кръвни клетки.

  • Селен

Селенът е важен минерал за бременните жени. Той се грижи за щитовидната жлеза, имунната система и сърцето.

Femibion 2 е хранителната добавка, от която имаме нужда през втория и третия триместър от бременността. Приема се в допълнение към балансирания хранителен режим през тези месеци. Това е продуктът, който ще ни даде сигурност и подкрепа не само в периода до раждането, но и по време на кърменето.

Заслужаваме да прекараме оставащите месеци от това щастливо приключение без стрес и проблеми, а така сме една крачка по-близо.