Бременността е може би най-голямата мечта на всяка жена. Тя е едно красиво приключение, което напълно променя живота ни. Ето защо е добре да знаем как да се грижим за себе си през тези 9 месеца и по-специално през първия триместър, когато тялото ни търпи най-големи промени и нашето бебче е най-уязвимо.

Споделяме с вас 5 важни съвета, които всяка от нас трябва да следва поне през първите 3 месеца от бременността.

1. Информация

Когато чуем прекрасните новини, че очакваме дете, има шанс да изпаднем в лека паника, защото не знаем почти нищо за този период. Дори и да си мислим, че не е така, винаги има какво ново да научим. Специалисти препоръчват да се образоваме по темата още в първите месеци, за да сме по-спокойни през останалата част от бременността. Можем да посещаваме курсове или да четем книги. Трябва да внимаваме със съветите в социалните мрежи, защото те понякога могат да са наистина крайни и само да ни навредят.

2. Кога да позвъним на гинеколога?

Редовните посещения при гинеколога са задължителни за всяка жена. Но когато видим положителния тест за бременност, трябва веднага да позвъним на гинеколога ни.

Първият триместър е наистина рисков и не бива да пренебрегваме и най-малкия проблем. Винаги трябва да споделяме с доктора, ако сме изпитали някакъв дискомфорт като болка, задух и замаяност. А ако се случи нещо по-сериозно като крампи, кървене или често безсъние, то трябва да се свържем веднага с него. Специалистите споделят, че игнорирането им, може само да влоши състоянието ни.

За да намалим риска от появата им, е нужно да променим и начина ни на живот.

3. Промяна в начина ни на живот

След като очакваме дете, е добре да променим голяма част от навиците и задълженията у дома още през първия триместър. Всекидневните дейности у дома вече не са подходящи за нас, особено в най-рисковия период, какъвто е той. Време е да спрете да вдигате прекалено тежки неща, да използвате препарати с високо съдържание на отровни химикали. Не се качвайте на стълба и избягвайте да седите на прекалено горещи места. Вместо това се раздвижете.

4. Спорт

Упражненията са изключително важни за бременността, особено в началото. Ако не сте спортували досега, се консултирайте с лекар какво можете или не можете да правите.

Препоръчителното време, което всяка бременна жена в началото може да прекарва в тренировка, е 30 минути на ден. Подходящи спортове са йогата, плуването, пилатес и разходките. Те ще намалят стреса, подобрят настроението, ще ни помогнат да заспим по-бързо и най-важното - ще допринесат към това да родим по естествен път.

Но грижата за нас и бъдещото ни бебче не се изразява само в това. Нужно е и да се храним правилно.

5. Диета

Откъде да започнем? Всяка бременност е различна и предпочитанията ни не са еднакви, което е нормално, но има някои храни, които трябва да избягваме, а други да консумираме повече.

Добре е да наблегнем на свежите плодове и зеленчуците, фибрите, храните, богати на протеини и рибата. А какво трябва да избягваме? Рибата, която съдържа големи количества живак или е сурова, е вредна за плода. Акулата и рибата тон са точно такъв вид. Суровото или недопечено месо също трябва да изчезне от менюто ни. Към тях можем да добавим и непастьоризираното мляко и сирене.

В менюто ни не трябва да присъстват кофеин, алкохол и други токсини, но пък е изключително важно да сме хидратирани. Експерти съветват да пием поне по 6-7 чаши вода на ден.

Към правилната диета и спорта спокойно можем да добавим и различни витамини и хранителни добавки, които да ни помогнат да имаме един щастлив и спокоен първи триместър.

Нашите приятели от Фемибион решиха да ни помогнат с тази задача, като създадоха Femibion 1. Той има за цел да ни набави едни от най-важните вещества през първите три месеца от бременността.

Продуктът съдържа:

  • Холин

Холинът, който е част от групата на витамин B, е важно хранително вещество, което е нужно на всяка бременна жена. За съжаление, не всеки организъм произвежда достатъчно количество от него. Ето защо е нужно да си го набавяме от храни или хранителни добавки.

Той спомага нормалната сърдечна дейност и паметта.

  • Фолат

Фолатът, който тук идва в комбинацията фолиева киселина и Metafolin, допринася за нормалното кръвообразуване, участва в процеса на делене на клетки и се грижи за нормалния растеж за тъканите. Една от най-важните му роли е, че помага при образуването на плацентата, през която плодът си набавя нужните хранителни вещества.

  • Витамин B

Витамин B1, B2, B6 и B12 намаляват чувството на отпадналост и умора, намаляват стреса и се грижат за правилното функциониране на нервната система.

  • Йод

Йодът се грижи за щитовидната жлеза. Той е важен за изграждането на мозъка, нервната система, скелета и метаболизма на плода, а последните проучвания показват, че тялото не си набавя достатъчно количества от него.

  • Желязо

Всяка дама знае, че желязото е изключително важно за организма, особено по време на бременността. То не само допринася за нормалното образуване на червени кръвни клетки и намалява чувството за отпадналост и умора, но и помага при растежа и развитието на плода.

Благодарение на Фемибион, това време ще отлети неусетно. Като допълнение на здравословния хранителен режим той е подходящ до 12-та гестационна седмица, но и при планирането на бременността. Продуктът им ще ни помогне да намалим стреса и да подарим едни прекрасни месеци на нашето бебче в корема ни, през които то ще е здраво.

Подарете си едно прекрасно преживяване и сбъднете най-голямата си мечта. Сега вече то е много по-лесно.