Специалната трапеза - известна още като "Големия обяд" - е организирана, за да събере общността и да отпразнува историческото кралско събитие с приятелство, храна и забавление, според официалния уебсайт на кралското семейство. От създаването на инициативата през 2013 г. До сега по целия свят са организирани няколко „Големи обяда“. Последното проведено събитие беше за платинения юбилей на покойната кралица Елизабет II, чийто домакин беше кралицата-консорт Камила, през юни 2022 г.

Всеки обяд включва характерно ястие за специалния повод, а за големия ден на Чарлз ястието е "Коронационен киш". Кишът е пикантен тарт с яйчен крем и пълнеж, изпечен в коричка за пай.

Интерпретацията на Чарлз на това френско ястие включва спанак, бакла(широк боб) и естрагон, изпечени в хрупкава, лека тестена форма. То може да се консумира топло или студено и се съчетава отлично със зелена салата и варени картофи.
С представянето на официалната рецепта можете да приготвите свой собствен киш за коронацията у дома, докато се подготвяте да гледате церемонията на Чарлз през следващите седмици.

Ето рецептата за киша за коронацията на Чарлз:

Какво ви е необходимо:

1 X 20-сантиметрова форма за фланширане

За тестото:
125 г обикновено брашно
Щипка сол
25 г студено масло, нарязано на кубчета
25 г свинска мас
2 супени лъжици мляко
Ако не искате да приготвяте тестото от нулата, 1 х 250 г готово тесто е напълно достатъчно.

За пълнеже
125 мл мляко
175 мл сметана
2 средно големи яйца
1 супена лъжица нарязан пресен естрагон
Сол и черен пипер
100 г настъргано сирене чедър,
180 г сварен спанак, леко нарязан
60 г сварен бакла или соя

Инструкции

Как се приготвя тестото:

1. Пресейте брашното и солта в купа. Добавете мазнините и разтрийте сместа с върховете на пръстите си, докато получите пясъчна текстура, подобна на галета.
2. Добавете млякото, малко по малко и съберете съставките в тесто.
3. Покрийте го и го оставете в хладилника за 30-45 минути.


Как да направим киша:

1. Леко поръсете работната повърхност с брашно и разточете тестото на кръг, малко по-голям от горната част на формата, с дебелина около 5 мм или 1/4 инча.
2. Подредете формата с тестото, като внимавате да нямате дупки, защото сместа може да изтече. Покрийте и оставете за още 30 минути в хладилника.
3. Загрейте фурната на 190°C или 375°F.
4. Постелете сладкиша с непромокаема хартия, добавете боба за печене и печете за около 15 минути, преди да отстраните непромокаемата хартия и боба за печене.
5. Намалете температурата на фурната на 160°C или 320°F.
6. Разбийте заедно млякото, сметаната, яйцата, билките и подправките.
7. Разпръснете 1/2 от настърганото сирене в сляпо изпечената основа, отгоре наредете нарязания спанак, боба и билките, след което залейте с течната смес.
8. Ако е необходимо, внимателно разбъркайте сместа, за да се уверите, че пълнежът е равномерно разпределен, но внимавайте да не повредите тестото.
9. Поръсете с останалото сирене. Поставете във фурната и печете за 20-25 минути, докато се запече и придобие леко златист цвят.

И нека ви е вкусно по кралски.