Солта се използва от над 6000 години и едва ли скоро ще излезе от употреба, защото далеч не се използва само за готвене, а и е невероятно евтина и достъпна навсякъде.

За да ви докажем, че солта има много приложения, днес сме подбрали 17 начина, по които тя може да ви спаси в неприятни ситуации.

1. Тя може да върне цвета на старите дрехи

След много пранета е нормално дрехите да изглеждат избелели или с по-убити цветове. В такива случаи можете да пробвате да ги накиснете в солена вода или до добавите ¼ чаша сол към праха за пране. Ще бъдете изненадани от резултатите.

2. За почистване на изкуствените цветя

След време изкуствените цветя се покриват с прах и е много трудно да ги почистите, но на помощ идва солта. Сложете половин чаша сол в една торбичка и в торбичката сложете първото цвете. Разтръскайте внимателно. Солта ще обере останалата прах и цветята ще са като нови. За да се получи желаният ефект, трябва да почиствате цветята едно по едно.

3. За премахване на следите от червило

Голяма мъка е да отмиете силните и дълготрайни червила, защото те са устойчиви на водата. Понякога дори е трудно да ги отмиете от чашите си! За целта можете нежно да натъркате чашата със сол и петното ще се махне. Но бъдете внимателни, за да не надраскате стъклото или порцелана.

4. Евтин, но ефективен ексфолиант

Вместо да си купувате скъпи ексфолианти, спокойно можете да постигнете същия ефект и със сол. Докато се къпете нанесете душ гел, а след това изтъркайте кожата със сол чрез кръгови движения. За по-добри резултатите използвайте морска сол.

5. Добавете я към пастата ви за зъби

От време на време можете да слагате сол към пастата ви за зъби, защото тя премахва петната (защото е абразивна) и освен това дезинфекцира устата, защото притежава антибактериални свойства.

6. За проверка на годността на яйцата

Ако сте позабравили няколко яйца в хладилника, с помощта на солта можете да проверите дали са все още годни за ядене.

Добавете 2 супени лъжици сол към чаша вода или друг съд, достатъчно голям, за да побере яйцето. Нека солта се разтвори и тогава пуснете яйцето в чашата. Ако потъне, е годно за консумация. Ако обаче не потъва – не го яжте!

7. Терапия срещу пърхот

Преди да нанесете шампоана, сложете малко сол върху скалпа, масажирайте го нежно в продължение на няколко минути и тогава нанесете шампоана. Солта премахва пърхота и в същото време почиства скалпа от бактерии.

8. Против замръзване на прозорците на колата

Много е неприятно зимно време да излезеш сутрин за работа и да видиш, че колата ти е заприличала на малък айсберг. Ако не искате обаче прозорците ви да замръзват, можете да ги напръскате със солен разтвор от вода и готварска сол. Или използвайте парцал, за да ги натриете със солената вода. Бъдете внимателни да не напръскате и металните части на автомобила, защото солта има корозивно действие.

9. За облекчаване на болки в гърлото

Соленият разтвор върши чудеса и срещу болки в гърлото, защото намалява зачервяването и убива бактериите.

Просто сложете малко сол в чаша вода и си направете гаргара за около 30 секунди.

10. Махнете петната от вода върху мебелите

Понякога просто забравяме да използваме подложки за чашите и в резултат на това се образуват неприятни кръгли петна. Можете да пробвате да ги премахнете със сол и зехтин.

Към солта добавете малко зехтин, за да се получи гъста паста. Сложете я върху петното и го изтъркайте с гъба. Солта извлича влагата, а зехтинът подхранва дървото, което води до страхотни резултати.

11. За почистване на четката за зъби

Не е достатъчно само да изплакнете четката за зъби, докато отмиете пастата, трябва и да я дезинфекцирате от време на време. Един от начините за това е чрез солен разтвор. В топла вода сложете 1-2 супени лъжици сол. След като  солта се разтвори, накиснете четката за 30-40 минути. Това е достатъчно, за да я почистите.

12. За ексфолиране на устните

Солта може да се използва не само като ексфолиант за кожата на тялото, но и за устните. Ако ви се струва, че те са сухи и се белят, сложете малко сол върху мокра четка за зъби и нежно ги изтъркайте. Кръгообразните движения са най-ефективни.

13. Като вода за уста

Ако под ръка нямате вода за уста, можете инцидентно да я замените със солен разтвор, който също има антибактериални свойства.

14. За почистване на аквариума

Ако аквариумът ви е позагубил блясъка си, а стъклото изглежда мръсно и замъглено, отново на помощ идва солта. Просто почистете вътрешността на аквариума с помощта на сол и мокра гъба.

Но ви предупреждаваме, че след това много старателно трябва да измиете аквариума, за да не остане сол, която може да навреди на рибките ви.

15. За отпушване на мивката

Сипете половин чаша сол в запушената мивка и след това сипете вряла вода (освен ако тръбите ви не са пластмасови, тогава водата не бива да е вряла). Солта има абразивно и корозивно действие, така че ще премахне мазнините, които са запушили мивката ви.

16. За премахване на петна от червено вино

Едни от най-упоритите и досадни петна са тези от червено вино. Ако искате да спасите блузата, панталоните или роклята ви, ще трябва да действате бързо. Докато петното е още ново и свежо, намокрете го с вода и след това го покрийте със сол. Изчакайте 10-15 минути и го изтъркайте, докато се махне.

17. За премахване на мазни петна

Те също са доста неприятни. Ако върху панталоните ви е капнало малко олио или зехтин, веднага го покрийте хубаво със сол – тя ще извлече мазнината и после петното ще се махне много по-лесно.