На 3.12 се състоя връчването на престижните футболни награди "Златна топка" в Париж. Лука Модрич беше голямата изненада, тъй като той прекъсна 10-годишната поредица Меси-Роналдо-Меси-Роналдо и тн. 

Вчерашният ден се оказа паметен и с връчването на първата "Златна топка" на жена. Да, женският футбол най-накрая получи необходимото признание и първата носителка на приза е Ада Хегерберг.

Ада Хегерберг е на 23 години от Швеция. Тя играе за Олимпик Лион.

И макар бляскавата церемония да протече великолепно, имаше едно събитие, което помрачи общото настроение. Моментът, който шокира всички, беше задаването на въпроса "Можеш ли да туъркваш?". Тази реплика принадлежи на DJ Мартин Солвейг, който се изявяваше като водещ на тържествената вечер. 

Мартин реши, че най-уместният въпрос, който да зададе на Ада, докато е на сцената, за да получи приза "Златна топка" е: "Можеш ли да туъркваш?" (танцът туърк се изразява в ритмично и доста бързо клатене на женските задни части). 

Разбира се, младата дама се почувства доста неудобно и отговори просто с едно "не". 

По-късно водещият Мартин Солвейг се извини лично на Ада Хегерберг, обяснявайки, че всичко е било просто шега.

Дали обаче наистина става дума за шега, или първата "Златна топка", спечелена от жена, е събудила патриархалните ценности на Мартин, можем само да гадаем.

А дали подобен въпрос е бил зададен на Лука Модрич? Разбира се, че не.

Важното е, че този инцидент е поредното доказателство, че все още ролята на жената в мъжкия свят не е ясно изяснена и огромен брой представители на силния пол започват да се чувстват все по-застрашени от женската сила. 

А какво е вашето мнение?