Когато се отдадем на сладките спомените от детството, неминуемо в съзнанието ни изплува спомена за вкуса на любимите близалки-петлета, нали така? Нека зарадваме и нашите деца с това невероятно лакомство. А най-хубавото е, че като ги приготвите сами у дома, те ще са напълно натурални, без никаква излишна химия.
Ще са ви необходими:
• 6-9 с. л. вода;
• 9 с. л. захар;
• щипка лимонена киселина или 1 с. л. винен оцет;
• олио, за да намажете формичките;
• клечки
Начин на проготвяне:
Налейте водата в тенджерата, добавете захарта и лимонената киселина. Оставете на слаб огън. Варете, като не спирате да разбърквате. Сместа трябва да добие карамелен цвят, след което можете да изключите печката. А това дали е готова, бихте могли лесно да проверите като капнете една капка от нея в студена вода. Ако капката се втвърди, значи сместа е готова.
Пригответе формичките, намажете ги с олио и излейте в тях готовия сироп. След няколко секунди поставете и клечките и оставете петлетата на прохладно място, докато стегнат. След около час те ще бъдат готови. Ако не намерите готови формички-петлета, можете да използвате други.