Когато става дума за храна от значение, освен балансираното хранене е и времето, в което консумирате всяка една вкусотия. За това е много важно да се знае, кои храни са подходящи за консумация на закуска и кои на вечеря.

Храни, подходящи за закуска

Закуската може да се каже, че най-важното ядене за деня. То ви зарежда с енергия за дългия работен ден, за това е много важно какво точно хапвате.

1. Яйца - важен източник на протеини, освен това създава усещането за засищане и така консумираните калории през деня са по малко.

2. Чаша кафе - освен, че е ароматно то е и полезно, разбира се в рамките на няколко чаши на ден. Дава енергия и ободрява организма. Все пак избягвайте да пиете кафе късния следобед и особено вечер.

3. Овесени ядки - те съдържат антиоксиданти, които са много полезни за организма. Регулират функцията на стомаха и червата.

4. Семена от чия - това е един от най-добрите източници на фибри. Те също са богати на антиоксиданти и свободни радикали, които са много важни за метаболизма на всеки човек. 

5. Плодове - те са източник на витамини и фибри, които са полезни и нужни на организма. Цитрусовите плодове например имат високо съдържание на витамин Ц, а в комбинация с яйца или овесени ядки за закуска ще даде един чудесен старт на вашия ден.

6. Зелен чай - освен, че е богат на антиоксиданти, зеленият чай е полезен за функцията на мозъка и нервната система. Освен това съдържа кофеин, който допълнително може да ви ободри.

Храни, подходящи за вечеря

Както ни е добре известно, късната вечеря е враг на организма, за това, ако имате възможност вечеряйте малко по-рано. Хубаво е да избягвате тежко смилаеми храни на вечеря, както и кафе или зелен чай, защото кофеинът ще държи нащрек нервната ви система и може да не успеете да заспите. Също не лягайте поне 2 часа след като сте хапнали, защото на пълен стомах също трудно се заспива и не е никак добре за организма.

1. Банани - те съдържат витамини от група Б, които са отговорни за образуването на серотонин, който от своя страна регулира съня. Освен това са богати и на магнезий и калий.

2. Чаша топло мляко - млякото съдържа триптофан и калции, които също помагат за добрия нощен сън.

3. Пуканки - странно, но факт. Те също са богати на фибри и, ако ви се хапва нещо пред телевизора, по-добре пуканки, от колкото чипс.

4. Кисело мляко - също богато на калций и протеини. То е чудесна храна не само за вечеря, ами за консумация през целия ден.

5. Боровинки - богати на фибри и магнезий, чудесен релаксант преди сън.

6. Орехи - богати на йод и магнезий, освен това те съдържат и мелатонин, който се грижи за хубав и спокоен сън през цялата нощ.

7. Пресни зеленчуци - богати на витамини, лека храна и много полезни, както за вечеря, така и през останалата част на деня.