Децата ми много пъти са се опитвали да се отърват от играчките си или поне от половината от тях. Бързо обаче преминават в „защитен режим“ и започват да събират най-ценните си, включително такива, които не са докосвали от месеци.

Имам три деца, така че най-малкото се радва на всяко лего, кукла Барби, бордови игри и всякакви играчки с всевъзможни цветове и размери. Много от тях са подаръци от приятели, баби и дядовци. Мотивирана съм да освободя място вкъщи. Бъркотията е голяма, а с три деца у дома има много играчки и не с всички тях играят.

Когато децата станат свидетели на почистването на играчките, настояват, че не могат без петте кафяви видри, защото са част от семейството. У дома остава и пъзелът от 100 части, който не са докоснали никога, но ще го направят този уикенд.

Спомням си, че когато бях бременна с първото си дете събрах всички неща, които ми се струваха необходими за първите ѝ месеци и години - цветни подови квадрати и дървени пръстени, топка, чашки, дървена къща за кукли, музикални инструменти... Всяка от тези играчки трябваше да насърчи развитието ѝ, защото е „образователна“ и необходима. Така у дома се натрупаха безброй.

Признавам, че „омеквам“, ако някое от децата ми се привърже към определена играчка. Като жена с носталгия към детството си, изпитвам вина, ако изхвърля някоя, която им е скъпа.

Според скорошно проучване, публикувано в издание, разглеждащо поведението и развитието на бебета, не трябва да се чувствам виновна за това. Изследователите установяват, че малките деца всъщност са по-щастливи, ако имат по-малко играчки. Работейки с деца на възраст между 18 и 30 месеца, учените са дали на една група деца 4 играчки, а на друга - 16. Децата с по-малко играчки са били „заети“ с игра за по-дълъг период от време. Играли са с тях по много и различни начини, отколкото децата с повече играчки. Според доклада „по-задълбоченото изследване може да увеличи творческата игра“, което подкрепя фината моторна координация и развитието на когнитивни умения, като преструването и решаването на проблеми. Наличието на прекалено много играчки води до „нарушаване“ на играта.

Може и на теб да не ти харесва наличието на много играчки у дома, но според едно проучване, едно американско домакинство средно притежава до 250 играчки със средно около 139. Нека детето ти да има повече от 4 играчки, но не и прекалено много. Периодичното им сменяне е чудесен начин да го „запознаваш“ с нови игри и ти позволява да се възползваш от всички подаръци от семейството и приятелите.

Детето ти няма нужда от много играчки, за да бъде щастливо и да развие пълния си потенциал.