В днешното общество е пълно с митове и вярвания, които изглеждат фактологично обосновано, но това не означава, че са истина. Например, знаеш ли, че има хора, които вярват, че използването на дезодорант може да предизвика рак? Други пък смятат, че яйцата и млякото са вредни храни, а трети отричат всякаква храна, освен плодовете и зеленчуците...

Във всяка една област от живота си сме засипани от информация, в която няма как да бъдем сигурни. Можем да си представим какво се случва когато заговорим за бременност и раждане...

Затова днес ще те запознаем с 10 мита за раждането, в които дори лекарите все още вярват!

10. Малко бебе = по-лесно раждане

Ако си бременна и са ти казали, че бебето ти е голямо, не се плаши. Това в никакъв случай не означава, че ще имаш тежко раждане. Освен ако наистина не е ужасно голямо. Щом се намира в правилното положение, не трябва да се страхуваш от усложнения. Смята се, че ако можеш да се поддържаш във форма по време на бременността, раждането ти ще бъде много лесно. Така че, бъди спокойна – размерът тук не е от толкова голямо значение.

9. Раждането със секцио е по-безболезнено от нормалното раждане

Смята се, че възстановяването след Цезарово сечение е много по-тежко и бавно в сравнение с нормалното раждане. С една дума – дами, няма как да избегнете болката щом сте решили да раждате. В единия случай ще ви боли по време на раждането, а в другия – след него!

8. Трябва да родиш по гръб

Според някои проучвания, раждането по гръб е много по-болезнено. Причината е, че всъщност, когато си застанала срещу гравитацията, тя се опитва да си свърши работата и да изкара бебето навън колкото се може по-бързо. Освен това в тази поза кръвоносните съдове се свиват и притока на кислород и кръв за майката и бебето е много по-малък.

7. Падането на мукусната тапа не означава раждане

Някои я наричат „слузеста“ тапа, други мукусна, но както и да я назовем, нейното падане не означава раждане. Цервикалният канал се подготвя за раждането седмици преди то да се случи, което означава, че ще виждаш парченца от тапата. Ако случайно при теб не се случи, това никак не е притеснително. Има жени при които тапата пада едва след като им изтекат водите.

6. Твоето раждане няма да бъде като това на майка ти

Дори да се опитва да те подготви за предстоящото събитие, разказвайки ти какво се е случило при нея, запомни, че това зависи от твоя ген и структура. Абсолютно всяка бременност е строго индивидуална – твоята също. Всъщност, никой не може да предскаже какво ще бъде твоето раждане.

5. Второто ти раждане ще бъде по-лесно

Това изобщо не е така, въпреки всеобщото схващане, че тялото вече е преминало през това веднъж. Както вече споменахме всяка бременност е строго индивидуална, следователно всяко човече ще се появи по свой собствен начин на бял свят.

4. Бебето спира да мърда точно преди раждането

Колкото повече напредва бременността, толкова повече ще усещаш мърдането на бебето. Нормално е – мястото му намалява. Детето ти се опитва всячески да си намери удобна поза, което се превръща във все по-трудна задача. Единствения вариант, в който ще спреш да чувстваш движението му е упойката, която се поставя преди раждане. Ако се случи така, че не усещаш бебето си повече от ден в последния месец, бързо се консултирай с лекар.

3. Присъствието на акушерка?

В последно време стана много модерно домашното раждане с присъствието на акушерка. Истината е, че раждането в болница се практикува от началото на 20 в. Е, както виждаме нашите баби са живи и здрави. Ако попиташ някой лекар, веднага би те посъветвал да се откажеш от този сценарий, заради възможността от усложнения. Довери се на вътрешното си усещане, но все пак имай предвид, че в България все още раждането у дома не е разрешено!

2. Епидурлната упойка увеличава шанса за секцио

Много жени се страхуват от болката и не могат да си представят да родят без упойка. Обикновената реакция на лекарите в тази ситуация е, да се опитат да разубедят бъдещата майка. Причината е, че това ще забави раждането, което може да наложи секцио. Някои прочувания доказват, че упойката няма връзка със забавянето на процеса. Затова отново се довери на себе си.

1. Контракциите чрез вливане на питоцин са по-болезнени от нормалните

Ако случайно датата ти за раждане е минала и е време да се предизвикат контракции, един от начините е с питоцин. Най-вероятно си чувала, че те са по-болезнени и това те напряга допълнително. Дозите, които се слагат са малки, което означава, че контракциите няма да са много по-различни от естествените.

Скъпи дами! Какъвто и план да имате за предстоящото раждане, както и да си го представяте, бъдете сигурни, че няма как да знаете какво ви очаква. Отпуснете се и се доверете на процеса – красив е, защото най-накрая ще видите малкото същество, което сте създали!