Въпросът за това кога е най-подходящото време да се пробият ушите при децата е доста дискутиран. Въпреки това, майките на момиченцата винаги се стремят те и техните дъщери да изглеждат добре, да бъдат в крак с модата, да са красиви и ексцентрични, за да може да отговорят на динамично променящия се свят. Действително обеците са най-желания и продаван аксесоар сред жените. С тях се подчертава красотата на женското ухо, но в стремежа си да придадат блястяща външност на малките си наследнички, често майките избързват и пробиват много рано ушите им, което крие редица рискове. Ето и причините, поради които е по-добре до определена възраст да не пробивате ушите на вашата малка принцеса.

1. Възможност за развиване на инфекция

Когато решите да пробиете ушите на вашето дете, трябва да имате предвид, че то все още изгражда своята имунна система, което го прави податливо към инфекции. Въпреки че може да сте взели нужните мерки за предпазване от замърсяване, когато вече сте пробили ушите задължително следете за сърбеж, подуване или зачервяване. Тези симптоми може да ви подскажат, че най-вероятно ушите вече са възпалени. Необходимо е да потърсите вашия личен лекар, който ще ви предпише правилното лечение.

2. Оставете детето само да реши дали иска обеци

От психологическа гледна точка е добре пробиването да стане в най-ранна детска възраст – поне след първата година, тъй като до третата година спомените на децата за болката избледняват бързо. Но от психологическа гледна точка по-дбрият вариант е да оставите това решение на детето си. Не само заради предпазването от развитието на различни инфекции, но това ще му даде повече контрол върху външността, която иска да има. 

3. Когато децата са малки, кожата е по-чувствителна

На по-малка възраст децата може да изпитат по-голям дискомфорт, продължаващ няколко дни след поставянето на обеците, тъй като болката не отшумява веднага. Ако все пак сте решили да пробиете ушите на детето си, препоръчваме ви да използвате специални кремове преди процедурата, които намаляват болката и карат нежното място да изтръпне за кратко. Може да използвате и малко лед преди процедурата, за да намалите чувствителността на ухото. В повечето специализирани места за тази цел, днес вече се използва изключително щадящ метод с пистолет, който е бърз и безболезнен. И накрая, който и вариант да изберете, не забравяйте да ги разсмеете или разсеете от това, което предстои.

4. Неудобство при игри и забавления

Важно е да знаете, че съществува риск при по-малките деца обеците доста често да се заплитат в дрехите. Понякога е възможно по време на игра с друго дете неволно да закачат ухото на детето ви, което няма да е никак приятно. Добре е да изчакате възраст, в която децата ще може доброволно и осъзнато да се откажат от някои физически активности, които ще им позволят да си спестят някои неудобства. От друга страна, знаете колко често децата докосват лицата си с ръце, които невинаги могат да бъдат чисти.

5. Предпоставка за алергии

Важно е преди да пробиете ушите на детето да се консултирате с вашия личен лекар или педиатър, който да ви увери, че на по-късен етап няма да се развият алергични реакции като следствие от пробиването. Алергията към никел е доста често срещана сред децата с чувствителни уши, като най-добре би било да се насочите към сребърни обеци.

Сигурна съм, че мнозина от вас, които четат ще попитат своите майки дали са спазвали някакви съвети при пробиването на вашите уши. Без значение, какъв ще бъде отговорът, е важно да бъдем отговорни. Живеем в модерен свят, в който да си информиран не е трудно. В този ред на мисли, прочетете и помислете върху тези съвети преди да пробиете ушите на вашите момиченца.