Да седим спокойно на масата за хранене може да е много удобно, но не е непременно най-доброто за здравето. Прекарваме голяма част от времето си седнали на работа и се връщаме у дома, докато седим в колата или в градския транспорт, само за да се озовем отново в такава поза, за да вечеряме. Повечето японски семейства се хранят, докато седят на пода, и най-вероятно няма да намерите столове, дори в 5-звездни ресторанти в Япония.

С изненада установихме това и причината е не само, че японските домове обикновено са много малки. Всъщност този навик има толкова много ползи за здравето, че може да искате да опитате и вие.

1. Помага на храносмилането

Когато седите на пода с кръстосани крака и ядете, без усилие правите и йога. Тази позиция с кръстосани крака се нарича „лесна“ поза или сухасана и се смята, че увеличава притока на кръв към стомаха, помагайки ни да лесно смелим храната и да получим най-много витамини и хранителни вещества. Когато се наведете напред, за да вземете храна от чинията си и след това се върнете, за да я преглътнете, укрепвате мускулите на корема, което от своя страна, може да предотврати подуването му.

2. Може да помогне за отслабване

Седенето на пода, докато се храните, помага на блуждаещия нерв да функционира по-добре. Когато храносмилателната система освобождава хормон, наречен лептин, той изпраща сигнал до блуждаещия нерв, че сте сити и правилната му функция може да ви попречи да преяждате.

3. Прави ви по-гъвкави

Докато прекалено дългото седене на стол може да нарани гърба и в крайна сметка да натовари дисковете в гръбначния стълб, седенето на пода разтяга коленете и бедрата. Тъй като тази позиция помага да седите по-високо с всяка хапка, пречи да се навеждате и прави гърба и раменете по-силни.

4. Може да ни помогне да живеем по-дълго

Ако можете лесно да станете от позиция с кръстосани крака без никаква подкрепа, имате шанс да живеете по-дълго. Оказва се, че седенето на пода, докато се храните и ставате по няколко пъти на ден, е един от най-простите начини да добавите допълнителни години към живота си.

5. Поддържа ставите здрави

Когато седите дълго време на стол, бедрата се сковават. Седенето на пода позволява да изпънете бедрата и глезените, което прави ставите по-гъвкави. Някои седнали пози, като коленичене и клякане, карат мускулите да работят дори когато си почивате, тъй като ви насърчават да ангажирате мускулите, които не са активни, когато седите на стол.

6. Подобрява стойката

Когато един стол не поддържа гърба, ви насърчава да ангажирате основните си мускули, което от своя страна, е от полза за стойката. Не забравяйте да не се отпускате, защото това може да доведе до болки в гърба.

7. Успокоява ума

Правенето на йога по време на хранене също успокоява ума ви. Когато той е в покой, можете да се наслаждавате повече на храната и да ядете само докато се наситите.

Опитвали ли сте някога да се храните, докато седите на пода?