Знаете ли, че човек средно прекарва около една трета от живота си спейки? Дори телата ни да си почиват, докато ние спим, мозъкът ни не си почива, дори напротив - той усилено работи, координирайки процеси и подреждайки информацията в главите ни, подготвяйки тялото ни за следващия ден. Точно по това време се образуват и сънищата и независимо дали ни харесват или не, могат да развият тенденция да се повтарят отново и отново.

Ето ви и няколко причини с обяснения защо това може да се случва и при вас:

1. Ако имате повтарящи се сънища, знайте че не се случва само на вас.

Не се стряскайте и депресирайте, ако ви се случва често да сънувате един и същи сън и да не може да се отървете от него. Проучвания в областта показват, че този проблем се среща при около 35% от децата по 13-годишна възраст и над 60-75% от юношите и възрастните. Също така, освен че тези сънища могат да идват при вас във всеки етап и момент от живота ви, учени твърдят, че 40% от хората започват да имат такива повтарящи се сънища по време на детството им, а само 15% - като възрастни.

2. Често темите на тези сънища се въртят около няколко шаблона

Резултатите от анкета на тази тема, показват следните 5 най-често срещани теми на повтарящите се сънища:

- как падате;
- някой ви преследва, а вие бягате;
- обратно в училище сте;
- неподготвени сте за изпит или друго важно събитие в живота ви;
- как летите.

Повечето такива сънища пораждат неприятни и стресиращи емоции за сънуващия. Проучвания показват, че хора, които по - малко се грижат за психическото си здраве и са по-лабилни, са по-податливи на такъв тип сънища.

3. Тези сънища могат да се тълкуват като отражение на това как се чувствате

Ако сънувате, че сте учащ и не сте имали много време да се подготвите за тест, не се чувствайте единствените. Това е изключително често срещан тип сън при студентите, особено по време на сесии. Мозъкът ви акумулира такъв тип сън, за да може да уравновеси това, което студентът чувства психически и физически. Сънищата, в които чувствате, че падате, например, могат да са провокирани от чувство на страх и несигурност от ситуации, в които сте попадали напоследък , или в които сте в момента. Ако пък сънувате, че ви падат зъбите, това може да говори, че сте изключително срамежлив човек с невъзможност да изразява себе си и начина, по-който се чувства.

4. Сънищата ви могат да бъдат ясен знак, че ви трябва промяна.

Теоретици споделят виждането си, че повтарящите се сънища могат да бъдат свързани с непреодолени проблеми от миналото или настоящето, на сънуващия ги, но други спекулират, че може би просто е знак, че човекът се бори сега да превъзмогне минали травми и поражения върху психическото, вътрешното си Аз. Експерти в областта обясняват, че специфичните сънища, които мозъкът ви повтаря да върти, всеки път едни и същи, могат да се тълкуват като знак за несъзнателни желания, скрити страхове или нещо много по - просто: като да се свържете със стар приятел или познат.

5. Съвети да успокоите ума си и да намалите тези сънища

Тъй като причината да имате такъв тип сънища се корени в нивата на стрес, които ежедневно изпитвате, най-важно е да се фокусирате в намаляването на стреса и прилагането на практики за успокояване на духа и тялото. Няма да споменаваме, че е от изключителна важност да следите за други важни фактори, които могат да провокират такъв тип кошмари като например количеството на съня, качеството (колко и дали ви е удобно), количество и качество на храната, която приемате и колко се движите - предполагаме, че това е известно на всички ви.

Ако не успявате да се справите сами в борбата с тези напрягащи сънища, редно е да поговорите със специалист, тъй като такива смущения във вътрешния ви свят, могат да повлияят пагубно на психическото , а и на физическото ви здраве, ако не се вземат нужните мерки.