Обработката на емоциите в мъжкия и женския мозък съвсем не е еднаква. Биологията има повече общо с начина, по който общуваме, отколкото предполагаме.

Нашите мозъци имат две емоционални системи, които работят едновременно - мъжете изглежда използват едната повече, а жените - другата.

Когато мъжете достигнат полова зрялост, тяхната емоционална съпричастност не е същата като женската и това ограничение съществува, за да попречи на мъжете да бъдат повлияни от другите. Докато жените взимат под внимание какво мислят останалите за тях, мъжете го правят по-малко и това ги кара да изглеждат по-малко съпричастни.

За да оцеляват, мъжете са били принудени да мислят само за това какво е най-добро и да действат, без да чакат чуждо одобрение.

Оцеляването на жените на по-примитивно ниво зависи от другите като групов процес и затова те развиват по-силна съпричастност към другите.

Когато мъжете и жените достигнат по-голяма възраст, разликата в емоционалното мислене се променя в много отношения. Докато мъжете стават по-наясно с емоциите на останалите, жените стават по-малко зависими от одобрението на останалите, особено когато децата им вече не са малки и не разчитат на тях.

С напредване на годините, мъжете започват да искат емоционалната интимност на съпругите си, но не са свикнали да изразяват това с думи или мимики.

Развиването на здравословна връзка със съпруга си е един от начините да преодолеете пропастта помежду си. Важно е да разберете, че само защото човек не винаги реагира емоционално по същия начин като вас, това не означава, че не го чувства.

За една жена това да се научи да говори директно на мъжа до нея за нещата, от които се нуждае и иска, ще му помогне да го направи, без да се налага да търси скрития смисъл зад въпроса.

Мъжете се объркват и изнервят от жените, защото те често са индиректни и смятат, че мъжете трябва да знаят какво искат.

Истината е, че ако жената не каже на мъжа какво иска, мозъкът му просто не е настроен да улови тези деликатни знаци, които нейната приятелка или сестра може да усети.

Слушането на разговори между мъже, може да даде идея на жената за това как те се отнасят, когато са един с друг - когато искат нещо, те го казват без заобиколки.

Същото важи и за жените - те просто не са биологично устроени да бъдат толкова директни, затова скъпи мъже, ако половинката ви се опитва да ви каже нещо и вие се изнервите, повторето това, което тя ви е казала, за да си го изясните.

Например: "Казваш ми, че си уморена вечер и когато сутринта се събудиш и кухнята не е чиста, това те ядосва?".

Това ще й покаже, че сте чули каквото ви казва, но и ще ви даде време да зададете по-директен въпрос: "Искаш да изхвърля боклука, да почистя кухнята и да измия съдовете ли?".

Бъдете директни, за да не й се налага на нея да го прави и тя лесно ще отговори на въпроса ви.