Някога замисляли ли сте се защо не е добра идея да хапваме от храната на нашите пухчовци? Най-вероятно не, нали? Защо тогава някои стопани смятат, че могат да дават от собствената си домашно приготвена храна на своите любимци?

Всеки, който има животинка у дома знае, че това е по-лесният вариант - готвиш веднъж и не мислиш за допълнителна храна. Има и още един момент, ако вашият сладур притежава миловиден поглед на душевадец, а това със сигурност е така, доста често му се случва да ви "подхлъзне" за да му подадете нещо от масата. Освен, че това не е възпитателно, може да се окаже дори опасно за вашата животинка.

Точно на тези проблеми иска да обърне внимание онлайн зоомагазинът Petmall.bg, който започна кампания за балансираното хранене, която цели да подобри културата на хранене на домашните любимци. Нейни посланици са супер забавните Мария Игнатова и Ненчо Балабанов, които се впуснаха в истинско приключение, за да илюстрират нагледно какво не е наред.

Защо Мария държи кокал в устата си и защо Ненчо се храни от купичка с гранулирана храна? Точно поради факта, че това не е нормално, също толкова противоестествено е да даваш приготвената за вашето семейство храна на домашния си любимец. 

Защо да изберем специализирана (гранулирана) храна пред домашно приготвена за нашите домашни любимци?

Дори нещо на пръв поглед безобидно като солта може да се окаже проблем, знаете ли, че тя е токсична както за кучетата, така и за котките? Повечето подправки също спадат в графата опасни, лукът, доматите и чесънът, които попадат в почти всяко домашно приготвено ястие също могат да имат негативно въздействие върху организмите на симпатичните пухчовци. Освен това определянето на най-добрата диета за нашия домашен любимец може да бъде предизвикателство, тъй като не можем да контролираме точното количество на хранителните вещества, което попада в дажбата или човекът, приготвящ храната, може да направи някои промени в количеството на различните съставки 

Имайте предвид, че дори не можете да давате котешка храна на куче и обратното, защото специализираните храни са селектирани така, че да отговорят на нуждите на животинката. Котките например са "облигаторни месоядни“, което означава, че се нуждаят от голямо количество протеини и че те имат високи хранителни изисквания за специфични аминокиселини, мастни киселини и определени витамини, които са налични в различни животински протеини и мазнини... Точната пропорция, за да бъдат задоволени всички тези нужди на котките се съдържа именно в специално създадената за тях храна. 

Кучетата от своя страна са „факултативни месоядни“, т.к. те са основно месоядни, но биха могли да хапват и храна с растителен произход. 

Ние хората сме всеядни, което означава, че можем да се храним  и да поддържаме здравето си с животинска и с растителна храна.

Има пет основни категории хранителни вещества за котките, кучетата и хората, така че храната да задоволи всички функции в тялото:

1. вода

2. въглехидрати

3. мазнини

4. протеини

5. минерали и витамини.

Готовата храна за домашни любимци има редица предимства пред домашно приготвената, тъй като е  произведена в безопасна среда, преминава през различни анализи на всяка партида, доверен източник е на балансирана формула по отношение на  хранителните вещества и не съдържат алергени, които да са попаднали с първично или вторично замърсяване.

Специализираните храни ни спестяват време и пари като може да сме сигурни за количеството и качеството, което даваме за пълноценен живот на нашия любимец.