Когато група от момчета наобиколила сина на Алания Колберг, искайки играчките му, майката се справила със ситуацията по начин, който възмутил част от присъстващите родители. Тя просто казала на сина си, че може да откаже и да не сподели играчките си. Това нейно изказване й докарало няколко злобни погледа. Все пак е важно децата да се научат да споделят, нали?

А може би не. Нейният пост предизвиква хиляди реакции и вместо да разделя родителите, по-скоро ги обединява. Прочетете какво пише майката и решете на чия страна сте - дали трябва да учим децата си винаги да споделят? Или е по-важно да ги научим да казват "не"?

„Детето ми не е длъжно да споделя с твоето!

Веднага щом отидохме в парка, Карсън беше наобиколен от поне 6 момчета, всяко от които искаше неговия трансформър, неговата фигурка "Майнкрафт" и неговото камионче. Личеше си, че е объркан и затова притисна играчките към себе си, докато другите се протягаха да ги вземат. Тогава погледна към мен.

„Можеш да им откажеш, Карсън“, казах му аз. „Просто им кажи „не“. Не е нужно да казваш нищо друго.“

Разбира се, веднага щом каза не, момчетата запротестираха и започнаха да мрънкат на мен, защото той не споделя. Аз им отвърнах: „Той не е длъжен да споделя с вас. Каза не. Ако иска да ги сподели с вас, ще го направи.“

Това ми изказване ми докара няколко неприятни погледа от другите родители, но ето какво имам да им кажа:

Ако аз, като възрастна личност, отида в парка, носейки си сандвич, длъжна ли съм да споделя сандвича си с непознатите в парка? Не!

Дали някой възпитан непознат в парка ще тръгне да посяга към сандвича ми? И дали ще започне да мрънка, когато не му го дам? Отново не.

Така че, докато ме гледате злобно, мислейки си, че аз и синът ми сме невъзпитани, може би е редно да се запитате чие добро възпитание е под въпрос. Дали човекът, който се колебае да даде трите си играчки на шестима непознати, или шестимата непознати, които изискват да им се даде нещо, което не принадлежи на тях по право, дори и когато собственикът на това нещо очевидно се чувства некомфортно?

Нашата цел е да научим децата да се справят в света като възрастни. Въпреки че познавам някои възрастни, които не са били научени да споделят като деца, познавам много повече хора, които не могат да казват „не“, които не умеят да поставят здравословни граници между себе си и останалите, или които не се грижат добре за себе си. Включвам и моята личност в това число.

Карсън беше донесъл играчките, за да ги подели с малкото момиченце на моя приятелка, която трябваше да срещнем в парка. Той не искаше да сподели играчките си с нахалните момчета, защото беше развълнуван от възможността да изненада приятелката си.

Следващия път, когато вашият малък хубостник, дотича да ви се оплаче, че някое дете не е споделило играчката си с него, моля ви да си припомните, че не живеем в свят, в който сме длъжни да даваме всичко на всеки само защото той е казал така и именно затова отказвам да уча детето си, че това е правилно.“