Остаряването също си има предимства! Първосигнално много от вас няма да се съгласят, но нека първо прочетат този текст:

„Преглеждам историята на покупките ми в един известен сайт и осъзнавам колко много съм се притеснявала от остаряването през последните години – купувала съм продукти с колаген, за които мои приятелки са се заклевали, че помагат. Виждам и един серум с хиалуронова киселина, който си купих, след като бях на терапия с хиалуронови инжекции и от която останах толкова доволна. Казах си – защо да плащам безбожно скъпите процедури, ако мога да мина с един серум...

Да оставим настрана какво съм си купувала, защото има редица предимства на остаряването, които много възрастни жени като мен добре познават.

Понякога сме толкова вторачени в разни социални стереотипи, че забравяме да се радваме на всички предимства на зрялата възраст.

В момента съм на 48 години и ако някой ми даде избор, не знам дали бих се върнала в момента, в който бях на 21 г.

Да, не бих отказала лицето ми да изглежда по-младежко и с удоволствие бих се лишила от увисналата кожа на врата, но знанията и опита, които съм натрупала, са безценни.

Ето и някои от предимствата на това да си на (почти) 50:

1. Имам повече пари и възможности

Да, понякога и моята банкова сметка прилича на тази на окаян студент, който и по празници яде кроасани, защото няма пари за друго, но дните, в които не ми достигат пари, са много по-малко, отколкото когато бях на 20. Освен това съм се доказала в областта си и пред мен има много повече възможности да печеля пари.

2. Сега съм по-спокойна и не чак такава глупачка

Когато бях млада, твърде често се ръководех от моментните ми емоции. Позволяла съм на мъже да ме използват и да ме мачкат, защото се страхувах да бъда сама.

Напоследък обаче съм помъдряла и наистина знам какво е добро за мен.

3. Имам натрупан ценен опит

Онзи ден разглеждах профила си в LinkedIn и направо не можех да повярвам колко много професионален опит имам – започнала съм работа още преди 1990 г.! Започнах първата си работа във верига за бързо хранене, когато бях на 15 г. Това означава, че имам поне 33 години трудов стаж.

След това взех бакалавърска степен по специалността „Бизнес администрация“ и като по чудо съм изплатила всичките си студентски заеми. Но не е важен само професионалният опит, но и опитът с хората.

Днес знам точно какъв мениджър искам да бъда и знам точно как да се отнасям с подчинените ми.

4. Не мога да имам деца

Вероятно след някоя и друга година новите технологии ще са толкова напреднали, че ако искам, мога да си присадя нова матка, за да родя още някое дете, но това е само ако искам.

В момента, и през изминалите години, се радвам, че на 35 г. си направих хистеректомия.

5. Имам вяра

Когато бях на 20 не знаех в какво вярвам, лутах се без посока. Когато станах на 30 г., наистина приех християнството в сърцето си.

Не толкова религията, а самата вяра ми е помагала много през живота. В душата и сърцето ми има мир и съм се помирила с мисълта, че един ден ще умра.

6. Нямам търпение да стана на 50

Казват, че 50 е новото 30 или нещо подобно. Вместо да се страхувам от това число, аз всъщност нямам търпение да стана на 50. Една от забавните причини е, че участвам в онези конкурси за красота за възрастни жени. Искам да спечеля и в категорията 50+!

Освен това 50 е едно кръгло и прекрасно число.

Предполагам, че винаги съм била оптимистка, но наистина е важно да мислим позитивно и да не отричаме, че натрупаните години няма и своите предимства.“

Паула Муни