Лятото е любимото време от годината. Но всеки ден, прекаран у дома, особено в компанията на неприятния цистит, краде от така ценните и дълго жадувани дни за всяка от нас. И за късмет на всичко, през лятото циститът се появява доста по-често от обикновено, а сърбежът, паренето и неконтролируемото желание за ходене до тоалетната могат да провалят всяка почивка. Но защо се случва това? И каква е връзката между инфекциите на пикочните пътища и лятното часово време?

Общоприет и доказан факт е, че бактериите са причинители на цистита като най-често това е добре познатата ни E.coli. Какво обаче я привлича и кара да попадне в пикочния ни мехур? Оказва се, че рисковите фактори са няколко основни:

- при жените уретрата е къса и широка, което улеснява достигането на микробите до пикочния мехур;

- бременност - тогава имунитетът намалява и се формират благоприятни условия за инфекция;

- повишена сексуална активност или честа смяна на сексуалния партньор;

- използване на определени контрацептиви;

- съпътстващи заболявания (захарен диабет, имунна недостатъчност, уролитиаза, аномалии в развитието на бъбреците и пикочния мехур и др.)

И докато всички те могат да бъдат предпоставка за развитието на цистит по всяко време на годината, то през лятото те са малко по-специфични и свързани с индивидуалните навици и забавления...

- плуване в море/океан;

- носенето на мокър бански;

- носенето на синтетично бельо;

- недобрата хигиена по време на почивка;

- недостатъчният прием на вода;

- задържане позивите за уриниране по време на дълги пътувания;

- увеличен прием на по-кисели плодове;

- физическа активност с мокри дрехи.

Но защо циститът през лятото е толкова чест гост?

Отговорът е много прост - какво обичаме да правим през лятото? Да пътуваме по-често, да ходим до бреговете на реки и езера, да ходим на море, да почиваме активно в някой готин спа хотел, да покоряваме планински върхове, да нощуваме на палатки, да правим дълги разходки, необвързаните от нас да създават повече нови познанства... И всичко това, странно на пръв поглед, увеличава риска от появата на цистит.

Но как всички тези дейности биха могли да повлияят на състоянието на пикочната ни система? Ами много просто – плуването например, е полезно за здравето и ставите, тонизира кръвоносните съдове и развива мускулите. Но също така би могло да предизвика пристъп на цистит заради силните химикали, които се добавят към басейна като дезинфекция и които могат да раздразнят лигавицата на уретрата. Банските пък най-често се шият от синтетични тъкани, на чиято повърхност лесно се размножават бактерии. А като добавим и това, че стоят мокри върху интимната зона… Пълен разкош за бактериите!

Как да се предпазим от цистита през лятото?

Златното правило тук е, че всички мерки за предотвратяване появата на цистит през лятото логично произтичат от предпоставките, които го провокират. Следователно трябва да пием повече вода; да не задържаме позивите си за уриниране; щателно да избираме басейните, в които ще плуваме; да сменяме мокрите бански възможно най-скоро с чисто и сухо памучно бельо; да спазваме перфектна лична хигиена, особено по време на секс, както и да уринираме преди и след сексуалния акт... 

За жалост, дори при спазване на всички тези превантивни мерки, няма как да бъдем сигурни, че циститът и тази година няма да развали почивката ни, защото някои от нас сме просто по-податливи на бактерията по природа. Ето защо е важно да се подсигурим, а както знаем природата има винаги решение за проблемите, които ни създава. Всички сме чували за американската червена боровинка – тя е богат източник на биофлавоноиди, фенолни съединения и други естествени субстанции, благодарение на които възпрепятства закрепянето на E.coli за стените на пикочните пътища. Важно е обаче след това бактерията да бъде отмита от пикочния мехур – за целта важна роля играят билки със силни диуретични свойства като например златната пръчица (или позната също под името енчец). А за да подсилите уринарния тракт е добре да вземате и оптимална доза витамин D. Всички тези съставки можете да откриете във всяка таблетка Urinal Akut®. Комбинацията гарантира висока концентрация, затова само 2 таблетки дневно, дават бърз ефект още на първия ден.