Понякога ще се убедите, че сте вършили правилните неща, но докато сте били свързани с грешния човек.

Ще продължите да си измисляте оправдания, за да запазите този човек в живота си. Ще си припомняте, че той е бил там за вас, когато сте преживявали тежки моменти. Ще цитирате сладки мигове от вашата история, докато същевременно забравяте за онези, които са били токсични. Ще се чувствате длъжни да останете до него, защото във вашата вселена няма много хора, които ви правят щастливи - и когато този човек не ви носи нещастие, вие прекарвате доста приятно времето си заедно.

Понякога е трудно да признаете, че човек, когото сте смятали за близък, се е превърнал в някого, когото вече не можете да разпознаете. Или може би вие сте тaзи, която се е променила. Може би този човек се е вписвал перфектно във вашия живот, но оттогава сте израснали като силна и стабилна личност, докато той е останал точно същата незряла душа. Може би сте напълно различни хора от тези, които някога сте били - не по-добри или по-лоши, а просто различни.

Понякога ще имате алтернативни решения за удължаване на неизбежното. Ще направите всичко по силите си, за да заработи вашето приятелство или връзка, преди да се откажете от този човек. Ще водите дълги разговори. Ще правите жертви. Ще му давате шанс след шанс след шанс. Ще го държите възможно най-здраво, защото не сте готови да го пуснете.

Понякога сърцето ви ще се привърже към грешния човек. Понякога ще се съпротивлявате да се отдалечите от него, защото това ще бъде съкрушително и за двама ви. Понякога ще се фокусирате върху това, което казва заслепеното ви сърце и напълно ще игнорирате предупрежденията, които получавате от стомаха, главата и здравия си разум.

Понякога няма да осъзнавате колко много човек ви е дърпал надолу, защото сте свикнали с неговата драма. Станала е традиция за вас. Пораснали сте, за да приемате за нормално да ви затварят телефона или да ви зарежат заради по-добри планове в последната секунда.

Може би окото ви не трепва, когато ви наранят, защото го очаквате. Но това не трябва да е начинът, по който работят вашите приятелства или връзки. Не бива да ги оставяте да ви се качат на главата, когато някой ви ругае или обижда теглото ви, защото „просто са такива, такива са”. Заслужавате повече уважение от това.

Понякога е трудно да се откажете. Ще протакате блокирането или натискането на бутона за отказ от приятелство, защото това сбогуване ще разбие сърцето ви. За съжаление, понякога най-трудните неща, които трябва да направите в живота, са нещата, от които най-много се нуждаете.

Понякога трябва да се отдалечите от хората, които обичате, в името на грижата за себе си, в името на психичното си здраве, в името на личностното си израстване. Понякога трябва да спрете и да се запитате дали този човек, който уж се грижи за вас, ви тласка напред или ви закотвя на място. Понякога, въпреки че е последното нещо, което искате да направите, трябва да пуснете някого, когото обичате, на свобода.