Ами ако повърне в самолета? Ами ако забравя да взема някоя вещ, от която тя се нуждае? Ами ако не спира да плаче по време на полета и ние се превърнем в "онези" родители.

Всички тези притеснения и тревоги, присъщи на новите майки, веднага обгърнаха съзнанието ми, когато съпругът ми предложи да отидем на семейно пътуване с 4-месечната ни дъщеричка. Хавай за няколко дни винаги е добра идея, нали?! Но този път ще бъде различно - този път ще отидем на плажа с няколкокилограмово човешко създание, чиято деликатна кожа не трябва да бъде излагана на слънце, чието малко сладко дупе постоянно ще се нуждае от смяна на пелените и чийто стриктен график за хранене ще изисква "презареждане" на всеки два часа и половина. 

С всички тези ограничения, трябваше да се запитам - "Дали ще успея изобщо да си почина на тази почивка?".

Когато резервирахме полета, ново ниво на тревожност започна да се заражда в мен, когато се опитах да овладея големия логистичен стрес. Как ще побера всички тези вещи, от които тя се нуждае, в един куфар, как ще стигнем до летището и как ще реагираме на полета със самолета?

Как да опаковаме

След като проверих какво ще е времето, реших да опаковам достатъчно тоалети, лигавници и кърпи за половината от пътуването, знаейки, че мога да изпера по средата на почивката и да намаля броя на вещите, които ще взема (но все пак взех три бански за нея, като ги координирах с подходящите аксесоари).

Уверих се, че ще взема и вещите, които ще ми позволят да имам някаква свобода: кенгуру за бебе, за да мога да ходя на плажа и да гледам красивите залези, както и бебефон, за да може да се излежаваме край басейна, докато тя спи. Също така се уверих, че взимам и помпата за кърма, за да ни даде известна свобода по пътя и от време на време да си позволявам ледено студен коктейл (тези чадърчета крещят "ваканция" - ъмм, имах предвид "семейно пътуване").

Ето и целият ми списък с вещи:

• Кърпи, надуваема вана
• Шампоан, прах за пране, препарат за съдове и гъба – всички в размер за пътуване
• Бебефон
• Биберони
• Нокторезачки, пила, четка за коса
• Пелени, мокри кърпи, крем за дупе
• Облекло, спален чувал
• Чорапки, ръкавички, шапчици
• Постелка
• Торба за пелени – с резерви от всичко в случай на забавяне
• Бутилки за мляко
• Торбички за кърма, мини хладилна чанта
• Помпа за кърма и сутиен за кърмене
• Бебешко кенгуру
• Количка, столче за кола
• Бански, слънцезащитен лосион, шапка, спрей против буболечки
• Играчки за самолета
• Лекарства

Знаех, че ключовият елемент да я накарам да се чувства комфортно по време на пътуването, е да я накарам да се чувства у дома си до най-голяма степен. Това означава да не развалям режима й (като взема предвид часовата разлика) и да взема някои от вещите, които са част от ежедневната й рутина: постелка, на която да седи по корем, спален чувал за през нощта и вана за пътуване, в която да я къпя.

Щом взех всички вещи, от които се нуждаеше малката дама, реших да използвам чантата й за пелени като чанта за ръчен багаж и в нея поставих резервни бройки от всичко, което можеше да ми потрябва по време на полета. Повръщане по време на полета? Голяма работа! Носех допълнителни дрехи (за нея и за мен), както и пелени и кърпички за няколко дни. Чувствах се сякаш имам необходимите "боеприпаси" за всичко, което може да се случи по време на полета. Взех и някои лекарства за всеки случай.

Още съвети за подготовката и опаковането на багажа:

• Приучете бебето си да се храни от бутилки със стайна температура и така няма да ви е необходим отоплителен уред по пътя (освен това бебето ви вероятно ще се наслади на студеното мляко в жегата).
• Репетирайте поставянето на колана в колата преди пътуването си.
• Носете черни торби за боклук, в които да опаковате количката и столчето за кола, за да не се замърсяват по време на проверката на летището.
• Изберете хубава чанта за пелени, която може да ви служи и като чанта. Не искате да преравяте купища чанти всеки път, когато искате да си вземете обяд.
• Ако детето ви може да навлезе в определена фаза по време на пътуването, като например никнене на млечни зъби, вземете някои вещи, които могат да послужат за успокоение. Не искате да обикаляте острова, за да търсите гумена чесалка, нали?
• Преценете колко пелени са необходими на детето ви за ден и вземете около половината от небходимите за цялото пътуване, за да може да купите останалата част на средата на пътуването.
• Поръчайте от Интернет всякакви вещи, които ще ви бъдат необходими, да ви бъдат доставени директно до мястото, на което сте отседнали.

Как да пътуваме

В големия ден алармата иззвъня в 5:45 сутринта, което означаваше, че имам точно 15 минути да се изкъпя, 30 минути да се нахраня и 15 минути за нещо допълнително. Преди да се усетя, товарехме пет чанти и количка в таксито и всички бяхме готови за отпътуване.

Проверихме си всичките торби и най-накрая минахме през проверката. Държах бебето, докато съпругът ми наместваше количката, столчето за кола и ръчния багаж през охраната, като се уверихме, че бутилката за кърма е в отделна чанта, както гласят нарежданията. Използвахме бебешката количка като импровизирана количка за багаж и препълнихме кенгуруто, за да го използваме по време на полета. След като минахме през гейта, знаехме, че е настъпил часът!

Поставихме част от багажа над главите си, а чантата за пелени беше на пода за лесен достъп. Не бяхме сигурни как дъщеря ни би се справила с надморската височина, започнах да я кърмя веднага щом самолета отлетя.

Това проработи доста добре, защото преди да се усетя бяхме на 9 километра надморска височина. След като тя бе нахранена и щастлива, измъкнахме вложката на кенгуруто и го разпънахме над скутовете си, за да й създадем подплатено място за игра. Това, че имаше любимите си играчки, които ние редувахме, бе от ключово значение. Тя малко се посуети, но след това поспа.

Имахме възможност дори да гледаме филм, което не очаквахме. Като цяло се справи доста добре с първия си полет: сменихме четири пелени (всички те бяха само напишкани - какъв късмет!), две дремки, два пъти кърмене, съвсем малко сълзи, много игри и нула лоши погледи от останалите пътници - победа!

По времето, в което кацнахме, най-големите ми притеснения баха зад гърба ми и беше време да се насладим на пътя. Бяхме упражнявали поставянето на столче, затова бързо го нагласихме в колата под наем и поехме по пътя.

Още съвети за пътуване със самолет:

• Изберете местата си по-рано - прозорецът е чудесен начин да контролирате осветлението.
• Облечете себе си и бебето в удобни дрехи за полета - трябва да ви е лесно да кърмите, както и лесно да можете да смените пелените на бебето.
• Потърсете семейни тоалетни на летището.
• Веднага щом се качите на самолета, научете в коя тоалетна има маса за повиване.
• Помолете партньора си да избърше с антибактериални кърпи седалките и облегалките щом се качите.
• Сгънете одеялце наполовина, за да създадете триъгълник. Вържете краищата, за да направите „тога“ и я използвайте, за да се покриете, докато кърмите – все пак седите много близо до човека до вас.
• Отделете си достатъчно време за самолета – може да отнеме повече време за проверката и не искате да се чувствате под напрежение, особено когато с вас има и бебе.

Как да се насладим

Щом пътуването започна, бързо научих, че това не е типичната ваканция. Онова свободно чувство изчезна. Бяхме по график, трябваше да планираме дните си, не можехме просто да излезем навън и беше необходимо да се крием от слънцето дори когато бяхме на плажа.

Вместо да гледаме залеза всяка вечер, трябваше да се наслаждаване на нощите, в които тя спеше добре. Вместо да лежим на плажа с часове, зачетени в любими книги, имахме едночасови разходки до плажа, където аз и съпругът ми се редувахме да ходим във водата, докато тя си почиваше под чадъра. Вместо да пием по няколко обедни коктейли, ние се опитвахме да я охлаждаме и да я държим сита – важно е децата да не са гладни в жегата, за да се избегне обезводняване. Научих, че макар и да не беше същото като преди (прибрах се от Хавай без тен), все още бе забавно да видиш красивата природа, да прекарваш време със семейството си и да заснемеш няколко красиви кадъра за Инстаграм.

Полетът на връщане бе много по-лесен за нас - чувствахме се като професионалисти. Отне ни 4 дни след пътуването, за да върнем дъщеря си към стария й график, но в края на краищата тя не бе прекалено уморена от пътуването.

Още съвети за пътуването:

• Без значение каква е часовата разлика, опитайте се да поддържате режима на бебето си същият като у дома, защото така ще можете да контролирате деня си, а детето ви ще бъде по-щастливо.
• Когато отидете на плажа, намерете (или донесете) хубава сянка за бебето.
• Донесете кърпи, които да напоите със студена вода, ако на бебето му стане прекалено топло.
• Вземете козметика, които ще ви позволи да се приготвите бързо за излизане – например оцветен крем, който да отговаря на тона на кожата ви, балсам за устни и сух шампоан за дните, в които просто няма кога да си измиете косата.
• Най-вероятно няма да може да посетите спа процедури, но си вземете няколко маски и други средства за разкрасителни процедури, с които да се разглезите, когато бебето заспи. Трябва да се правите щастливи!

Най-важното нещо, което научих? Проучете информация за пътуването, за да бъдете подготвени, а след това просто се пуснете по течението и бъдете спокойни. Това ще бъде най-хубавото ви семейно пътуване.