Чували сте хиляди пъти историите на майка ви или баба ви, които с няколко деца на ръце са успявали да поддържат дома в ред и едновременно с това са били перфектните съпруги. Понякога ви идва до гуша от тези истории, нали? Разбирам ви. Никоя жена не иска бракът и да се разтрогне, защото в даден момент пренебрегва съпруга си за сметка на децата, кариерата или дома. Жените погрешно се успокояват, че мъжът веднъж хванал се на въдицата, остава там завинаги. Точно обратното - точно тогава започва борбата за запазване на този мъж.

Какво да направите, за да запазите брака си въпреки напрегнатото ежедневие и натиска върху вас? Отговорите винаги са сложни и объркващи. По тази причина резюмираме следващите 12 "златни правила", с които ви гарантираме дългогодишно семейно щастие.

1. Обноски

Не приемайте любимия за даденост! Това, че сте семейство не ви пречи да имате добри маниери един към друг. Думи като "моля", "благодаря", "заповядай", "добре дошъл" и други ще накарат партньорът ви да се почувства уважаван и значим.

2. Разнообразявайте

Недоволството в една връзка не е задънена улица. Постоянно опитвайте нещо ново. Оставете децата при баба и дядо. Припомнете си блаженото чувство да пътувате сами до непозната дестинация. Отидете на театър или кино. Подарете си романтичен уикенд... Възможностите са много.

3. Създайте си общо хоби

Започнете спорт или някакво друго занимание, което и двамата обичате. Дали ще бъде къмпингуване, колоездене, или плуване – дайте му предимство пред всички останали ежедневни задачи. Така ще се сближите още повече.

4. Спорете честно

Когато сте в разгара на спор, но нямате какво да кажете, по-добре замълчете. Не претопляйте стари манджи! Оставете топката в полето на другия. Не започвайте разговор, когато сте ядосани.

5. Танто за танто

Никой не обича условията, но във връзките се налага да се правят компромиси. Ако вашият партньор иска да го придружите на футболен мач, съгласявайки се поставете вашите условия – например да дойде с вас на кино или театър.

6. Две глави мислят по-добре от една

Бъдете тандем във всичко. Да сте във връзка означава да споделяте и хубавите и лошите моменти заедно. Не бива да гледате на проблемите индивидуално. Работете за отстраняването им заедно.

7. Лично пространство

Поддържайте лични приятелства извън вашата връзка. От време на време излизайте вечер без половинката си. Не само за да предизвикате ревност у него или да го накарате да усети липсата ви, а за да имате лично пространство, чрез което да запазите частичка от живота си преди него.

8. Общувайте на сериозни теми

Говорете на сериозни теми - пари, религия, вяра, политика. Може да не ви се стори най-забавното нещо, но за вас ще бъде много ценно и важно. По този начин ще разберете още нещо за човека до вас.

9. Смехът е най-доброто лекарство

Научете се да бъдете широко скроени и да се смеете на глупавите си постъпки. Ако се случи така че той изцапа ваша много скъпа дреха, не го съдете до живот! Това е просто дреха, а не края на света! Да се посмеете на неговата несръчност ще бъде много по-добре отколкото да го гледате накриво дълго време.

10. Не се сърдете, когато паметта го лъже

Да, той може да не си спомня името на най-добрата ви приятелка от училище, но това не означава, че не му пука за вас. Не се палете от всяко забравено име или дата. В такива моменти не забравяйте защо се обичате и кое наистина е важно, а дребните неща оставете настрана.

11. Създайте си ритуали

Създайте някакъв ритуал, който да правите дори и когато сте много изморени. Макар да сте изкушени от това да го пропуснете, защото ви мързи може да е нещо, което да не изисква много усилия - целувка за лека нощ или излежаване до късно в леглото веднъж в месеца. Идеи много, стига да имате желание да ги реализирате.

12. Потърсете помощ

Ако усещате, че сте в задънена улица и не можете сами да излезете от нея – потърсете помощ. Няма нищо срамно в това. Това ще помогне да разрешите проблема и ще заздрави връзката ви.