Отново е това време от годината – есента е тук, със своята красиви цветове и свеж въздух. За съжаление, тя бележи и началото на сезона на настинките и грипа - вирусите са навсякъде, а укрепването на защитните сили на организма е ключово, за да не се разболеем. Резките температурни промени през деня, както и смяната на обстановката – започване на детска градина/училище, неизменно се отразяват негативно на децата. Тяхната имунната система отслабва и не успява да се пребори с вирусите, следствие на което децата се разболяват.

Защо децата боледуват толкова често?

Основната причина, за честото боледуване при малчуганите, е постоянният им близък контакт с други деца. Децата, също така, нямат толкова добре изградени навици – кихат без да поставят ръката си пред устата и/или не мият ръцете си често и правилно. За разлика от възрастните, тяхната имунна система не е добре развита, за да успее да се пребори с микробите, инфекциите и настинките.

Здрави деца през целия есенно-зимен сезон, възможно ли е?

Тъй като малките деца са особено предразположени към болести, ще трябва да вземете допълнителни мерки, за да поддържате малчуганите здрави през студените месеци!

Съставихме списък от 8 съвета, които ще подпомогнат укрепването на защитните сили през есенно-зимния сезон:

1. Мийте ръцете често

Вашето дете е в пряк допир с множество бактерии и вируси ежедневно в детската градина, училище или у дома. Най-добрата защита е използването на сапун и топла вода за дезинфекция на ръцете след игра навън, преди хранене, след посещение на тоалетната и след допир с домашни животни. Препоръчително е да търкате ръцете в продължение на поне 15 секунди, по време на всяко измиване!

2. Поддържайте децата хидратирани

Добрата хидратация подпомага борбата на тялото с вирусите. Водата не само носи хранителни вещества в клетките, но също така изхвърля токсините от тялото.

3. Уверете се, че децата ви спят достатъчно

Сънят е от съществено значение за силен имунитет. Той позволява на тялото да се лекува и възстановява. Може би не сте сигурни колко часа сън е нужен на Вашето дете? Ето едно бързо напомняне:

- Бебетата под 1-годишна възраст имат нужда от 12-18 часа сън на ден
- Децата на възраст от 1 до 3 години се нуждаят от 12-14 часа
- На децата от 3 до 5-годишна възраст са им необходими 11-13 часа
- Малчуганите от 5 до 10 години трябва да спят между 10 и 11 часа

4. Ускорете укрепването на имунната система на децата чрез прием на подходящи за тях хранителни добавки

Есенно-зимният сезон е златното време за качествена имунопрофилактика!

Ежедневните нужди на организма не могат да бъдат покрити на 100% от храната, която приемат децата. За това те имат нужда от допълнителен „тласък“, който да укрепи защитните им сили и да ги пази здрави през студените месеци. Идеална за тази цел е комбинацията, препоръчана от д-р Дренски, от следните 2 серии – Ecomer и Pediakid. Всекидневният им прием, през сезона на вирусите и настинките, допринася за укрепване на защитните сили на организма и възвръщане на ежедневната жизненост на децата.

Активната съставка в Ecomer са алкилглицеролите. По естествен път те могат да се набавят чрез майчиното мляко или да бъдат открити в костния мозък и черния дроб.

 

Ecomer подсилва имунитета и е изключително ефективен по време на грипни епидемии, и при различни вируси и инфекции. И най-важното – Ecomer е чист природен продукт без химични добавки! Може да се приема както от възрастни, така и от деца.

Два продукта от френската серия Pediakid – Сироп Имуно-фор и Мечета за имунитет, изключително добре се комбинират с Ecomer.

Сиропът за имунитет (Имуно-фор) е подходящ за деца на всяка възраст (след периода на захранване до 15-годишна възраст). Той подпомага имунната защита на децата и е подходящ за интензивен прием през есенно-зимния сезон, когато децата са предразположени към различни вирусни заболявания и настинки!

Мечетата за имунитет от същата серия, се препоръчват за деца над 3-годишна възраст. Те подпомагат нормалното функциониране на имунната система, и допринасят за укрепване защитните сили на организма.

Всички продукти на Pediakid са любими на децата, тъй като се отличават с неустоим вкус и са изключително лесни, и удобни за прием.

5. Подсигурете на децата си здравословна храна

Един от най-добрите начини за засилване на имунната система е чрез приема на храни и напитки, богати на витамини и хранителни вещества.

Опитайте се да включите следните храни в диетата на детето си през студените месеци:

- Говеждо месо - съдържа цинк, който е жизненоважен за производството на белите кръвни клетки, които детето ви използва, за да се бори с бактериите
- Кисело мляко – богато на пробиотици, ще предпази храниосмилателната система от микроби

Въпреки че децата не харесват плодове и зеленчуци е ключово за тях ежедневно да си набавят нужните на организма хранителни вещества, чрез тях. Плодовете, които съдържат витамин C - портокали, нар, ягоди и малини, са изключително полезни и вкусни, и допринасят за укрепване на защитните сили на децата.

6. Сменяйте редовно четката за зъби

Вярвате или не, една от най-мръсната повърхност в къщата ви, е четката за зъби на вашето дете. Микробите често се крият във власинките на четките, което води до инфекции и разболяване. Сменете четката на детето си задължително, ако то се разболее! И не забравяйте да подменяте редовно четката за зъби – поне веднъж на 3 месеца.

7. Поддържайте децата активни

Децата, които са активни, имат по-силни кости и мускули, по-стегнати тела и по-малка вероятност да са с наднормено тегло. Освен че е забавно, спортуването е изключително важно за децата. Спортуващите деца се разболяват по-рядко, а когато това все пак се случи, преминават през вирусите и настинките с 40% по-леко от останалите.

8. Проветрявайте редовно у дома, почиствайте праха и перете често одеалата и завивките, в който спи детето ви

Няма по-благоприятно място за развитие на микроби от застоялият въздух и влагата в дома. Проветрявайте редовно и не забравяйте да изпирате спалното бельо един път седмично. Оделата и чаршафите също съдържат множество микроби, а ежедневния пряк контакт на детето ви с тях, увеличава риска от разболяване.

Автор: Ванеса Соколова