Здравето на децата е най-важно, а през есента техните защитни сили са подложени на огромно изпитание!

Повлияни от променливото време и смяната на сезоните, намаляване на игрите в отворени пространства и започването на градина/училище, тяхната имунна система отслабва значително. Поради тази причина, с настъпване на есенно-зимния сезон, е нужно да се започне навременна имунопрофилактика, за да не се избегне боледуване и прием на лекарства. Най-засегнати, от горепосочените промени, са бебетата и малките деца, чиято имунна система е най-слаба и недостатъчно развита!

В повечето случаи, при недостатъчен прием на витамини и минерали или избягване на укрепващи имунната система продукти, децата се разболяват. Те започват да кихат, кашлят и да се оплакват от болки в гърлото. В тези моменти е нужно незабавно да се вземат правилни мерки, за да отмине настинката и да не се стига до прием на лекарства.

Какво представлява настинката?

Повече от 200 различни вируси могат да причинят тази инфекция, но риновирусът е най-честият виновник. Антибиотиците, които се борят с бактериите, няма да излекуват настинката на детето ви, защото тя е вирусно заболяване, което не се повлиява от подобен тип лекарства! В повечето случаи настинките не са опасни, но ако имате новородено вкъщи, трябва да сте с повишено внимание. Обикновено децата успяват да се преборят с настинката за период от 4 до 10 дни, без нужда от прием на лекарства.

Пет лесни съвета, които ще Ви помогнат на детето Ви да се пребори с настинката бързо и ефективно:

1. Първи стъпки за облекчение

Понякога най-простите решения са най-добрите. Уверете се, че детето си почива достатъчно и пие повече течности. С приема на допълнително течности болката в гърлото намалява и секретите започват да се отичат. Опитайте различни течности, като топла вода или чай с лимон и мед (за деца над 1-годишна възраст), както и течни храни – пилешка супа/крем супа от сезонни зеленчуци.

2. Проветрявайте често

През по-студените месеци е изключително важно да проветряваме затворените помещения, за да не позволяваме на вирусите и микробите да се размножават и разпространяват.

3. Не бързайте с лекарствата

Много от лекарствата, които се продават на пазара съдържат съставки, от които детето Ви най-вероятно не се нуждае. Опитайте да преборите настинката първо с природни продукти, много течности и богати на витамини и микроелементи храни.

Хранителните добавки на PEDIAKID са специално разработени от 100% натурални активни съставки. Сред богатата гама от продукти може да откриете решение на всеки проблем, с който се сблъсквате при отглеждането на децата си ежедневно!

За да преборите хремата, възпаленото гърло и/или кашлицата се доверете на серията за „Защита“:

• Първият продукт е Спрей за нос и гърло Nez-Gorge. Той е медицинско изделие и предназначен да облекчи хремата, като освободи носа, и успокои гърлото.

 

Благодарение на специално подбраната комбинация от вода от Мъртво море и алое вера, лигавицата се почиства, а гърлото се успокоява!
В опаковката има 2 накрайника (за нос и гърло), които позволяват по-удобната употреба на продукта! Може да използвате спрея както след появата на горепосочените симптоми, така и за профилактика през есенно-зимния сезон. Спреят за нос и гърло Nez-Gorge се прилага до 5 дни!

• В комбинация със Спрея или поотделно, може да използвате и Сиропа за нос и гърло Nez-Gorge. Той подпомага освобождаването и успокояването на дихателните пътища, благодарение на различни билки.

• Най-новият продукт от тази серия, който също е медицинско изделие, е Сиропът за суха и влажна кашлица - Toux Sèche & Grasse. Той спомага за успокояване на кашлицата и облекчаване на болките в гърлото.

 

Специално подбраните в него съставки, насърчават отхрачването и образуват защитен филм върху раздразнената, детска лигавица и я предпазват от външни дразнители.

4. Обърнете специално внимание на храната

За да се пребори с настинката, всяко дете трябва да получава дневна доза витамини, минерали и микроелементи. По естествен път това може да се случи чрез прием на достатъчно сезонни плодове и зеленчуци, и домашно приготвена храна. Изключете от менюто на малчуганите пържената, мазната, пикантната и солената храна. Имайте предвид, че в първите дни на настинката, апетитът на всяко дете е нормално да намалее. След оздравяване, то веднага ще започне да се храни нормално.

5. Топла вана и масаж

Ако уловите първите симптоми на настинка у детето, преди лягане, го изкъпете с топла вода, след което направете интензивен, но нежен масаж, като започнете от ръцете, краката и завършите с гърба. След това го завийте добре и го оставете да заспи спокойно.

Кога да посетите лекар?

В повечето случаи, настинката отминава бързо, но ако забележите някой от посочените по-долу симптоми, незабавно посетете педиатър!

- Болки в ушите
- Висока температура или такава, която продължава повече от няколко дни
- Простуда или кашлица, продължаващи повече от седмица
- Сивкав цвят на кожата/сивкав тен
- Хрипове или затруднено дишане
- Грипоподобни симтоми, включващи треска и влошаваща се кашлица

Автор: Ванеса Соколова