Загубата на тегло, превантивни мерки срещу рак, намаляване на безсънието – това са малка част от положителното въздействие на фъстъченото масло. То е богато на витамини и минерали. 

Готови сме да ти разкажем малко повече за този невероятен продукт, който ще направи живота ти по-здравословен. 

Ето защо трябва да консумираш фъстъченото масло:

1. То намалява риска от рак на гърдата

Естествените протеини и мазнини във фъстъците могат драстично да намалят риска от рак. Това е доказано от проучване. Продуктът има положителен ефект върху тялото и най-вече върху гърдите. Ако не си алергична, добави го към менюто си.

2. Засилва отслабването

Оказва се, че фъстъченото масло е махнато от много диети без причина. Много смятат, че съдържа прекалено голямо количество мазнини, но то е богато на протеини, фибри и хранителни вещества. Не променя кръвната захар. 2 супени лъжици 2 пъти седмично могат да помогнат с отслабването.

3. Намалява стреса

Фъстъченото масло съдържа растителен стерол, още наречен бета ситостерол. Той нормализира нивата на кортизол в тялото. Този продукт е богат на антиоксиданти, желязо, магнезий, калций и витамин Ц, които пък карат тялото ни да се чувства по-добре.

4. Подобрява умствената дейност и паметта

Витамин Е, цинк, магнезий и витамин Б3 (ниацин) са малка част от веществата, които се съдържат във фъстъците. Те подобряват дейността на мозъка. Витамин Е помага на паметта.

Според някои учени те помагат и на хора с Алцхаймер. Буркан с фъстъчено масло е добър подарък за всекиго.

5. Помага на мускулите да се отпуснат след тренировка

Мазнините и въглехидратите ще ти дадат енергия за цялата сесия, както и след това. Калият помага на мускулите след тренировка. Фъстъченото масло ще предпази и тялото от крампи и мускулна треска.

6. Контролира кръвното налягане

Друго качество на калия е, че намаля кръвното. Този ефект е постигнат и чрез магнезия. За да ти помогне, трябва да намериш безсолен продукт.

7. Намалява риска от диабет

Фъстъченото масло съдържа ненаситени мазнини, които са полезни за тялото. Те подобряват стабилността на инсулина и количеството на глюкозата. 

8. Подобрява съня

Аминокиселината във фъстъците, наречена триптофан, стабилизира и увеличава хормона на съня, мелатонина, и хормона на щастието, серотина. Те успокояват и гарантират хубав сън. 

Не е нужно да ядеш много, а само няколко супени лъжици.

9. Полезно е за бременни жени

Фъстъченото масло има и позитивен ефект върху плода. Възможно е и да създаде защита срещу алергии към различни ядки. Съставките му подпомагат здравето на майката.