Забързаното ни ежедневие често става причина за стрес, много нерви и не на последно място - лошо и нездравословно хранене. Разбира се, невъзможно е дори да си представим, че можем по няколко пъти на ден да си приготвяме сами балансирано меню, но това не е и необходимо. Все пак живеем в 21-ви век и набавянето не само на здравословна, но и вкусна храна, е повече от лесно. 

Днес ще поговорим за протеиновите барове. Със сигурност се досещате точно за какво става дума - за онези малки барчета, които съдържат полезни хранителни вещества и са невероятно вкусни.

Какво представляват протеиновите барове?

Малките блокчета са отличен избор за спортисти и за всички, които искат да се хранят правилно. Барчетата всъщност са богата на белтъчини и ниска на въглехидрати протеинова закуска. И най-голямото им предимство е, че са не само здравословни, но и много апетитни. 

Протеиновите барове осигуряват бърз и удобен начин за получаване на повече протеини - те спомагат за увеличаването на синтеза на протеини, мускулната маса и разграждат мазнините. Те съдържат много малко въглехидрати, снабдяват организма с енергия и имат високо съдържание на белтъчини.

Голяма част от протеиновите барове съдържат около 20 г протеини, 40 г въглехидрати и 10 г мазнини.

Когато тренираме се нуждаем от два пъти повече протеини на ден. Именно тези блокчета могат да ни осигурят бърз и лесен начин да си набавим необходимата доза протеин. 

Лесно, удобно и здравословно

Ежедневният прием на протеини е важен за всеки човек, но тази необходимо става още по-голямо, когато тренираме редовно. И докато е немислимо да носим със себе си разнообразна храна, е много удобно просто да си хапнем вкусен протеинов бар. 

Най-интересното е, че все повече хора откриват, че могат да приготвят различни вкусотии именно с протеиновите барове. И тъй като винаги сме в търсене на здравословна и вкусна сезонна рецепта, представяме протеинов десерт с карамел.

Необходими продукти:

1 круша, нарязана на малки парченца
1 протеинов бар с карамел
50 гр. стафиди
1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Просто смесете всички съставки в голяма купа и се насладете на здравословния десерт.

 
Баланс, баланс, баланс

Няма как да очакваме, че само с помощта на баровете фигурата ни ще бъде стройна и добре поддържана. Но комбинацията между блокчетата и правилно подбраните тренировки ще даде търсените резултати. 

Най-важното е да подходим внимателно при избора на протеинов бар. Препоръчителна е консултацията със специалист, който ще ни препоръча точната дневна доза за нашето телосложение. 

Изборът на протеинов бар

Огромното разнообразие подсказва, че има подходящо блокче за всеки. Точно така, предлагат се не само различни вкусове, но и барчета с различни хранителни стойности. Ето защо е важно да следваме определени правила, за да сме сигурни в избора си:

  • Заложете на протеинов бар с ниско съдържание на мазнини (под 5 грама).
  • Препоръчителното количество фибри е между 3 и 5 грама. 
  • Ако целта ви е да отслабнете, обърнете специално внимание на калорийната стойност на избрания от вас бар (посочена е на опаковката).
  • Ако протеиновият бар ще бъде заместител на 1 хранене през деня, най-добре е да изберете такъв, който съдържа 15 или повече грама протеин.
  • Комбинирайте блокчета с друга храна - най-добре е парче плод.
  • Ако хапвате повече от 1 протеинов бар дневно, се уверете, че не превишавате препоръчителните дневни дози витамини и минерали, защото организмът няма да може да ги преработи. 
  • Идеалното време за протеинов бар е след тренировка, защото по този начин мускулите ще се снабдят с достатъчно протеин. 

Да, протеиновите барове наистина могат да дадат на тялото ни много от необходимите вещества, за да се чувстваме заредени с повече енергия, да постигаме по-добри резултати във фитнес залата и да се радваме на по-стройна фигура. Търсенето на вкусни и разнообразни протеинови блокчета е лесно, благодарение на GymBeam. Вече е лесно да открием идеалният бар за нашите нужди.