Никога не е късно да се татуирате. Доказва го Джун Брайт от Спалдинг, Англия, която направи първата си татуировка на 82 години, в името на починалия ѝ съпруг.

Подобно на татуировките “пчели”, които мнозина си направиха в Манчестър, в знак на съпричастност към жертвите от атентата, така и Джун решила да се татуира в чест на своя съпруг.

Татуировката е на китката ѝ, като представлява изписано името на починалия ѝ съпруг - Дерек. За Брайт, татуировката олицетворява вечната му памет.

В арт студиото, Джун била придружена от своята 32-годишна внучка Наоми Нюъл, която също живее в Спалдинг. Според нея, баба й обмислила идеята, след като се видяла със своя приятелка, която се татуирала по време на почивката си.

“Приятелката на баба ми, която е на 79 години, си направи татуировка на китката, изобразяваща цветя. Това накара баба ми да се замисли, дали и тя не би направила нещо подобно.”, казва Наоми.

Първоначално Брайт не била напълно убедена, дали решението ѝ е правилно, но искала да направи нещо специално, което винаги да ѝ напомня за съпруга ѝ.

Джун и Дерек се влюбили още от детска възраст, когато били едва на 13 години. Двойката била неразделна 53 години, като 45 от тях били женени.


След 16 години без любимия си, Джун решила, че моментът да направи нещо значимо за него е дошъл. Така започнало обмислянето на различни варианти. Веднъж щом харесала дизайна, тя задействала нещата възможно най-бързо и не се поколебала дори за миг.

“Идеята си беше нейна и не ме остави, докато не я заведох до арт студиото.”, споделя Наоми.

В началото идеята била да се изпише името на Дерек на пръста - около сватбената й халка. Джун не била сигурна дали ще се вижда достатъчно добре, затова обмислила варианта да са само инициалите му - “Д.Б”

В крайна сметка планът се променил и то в деня, в който трябвало да си направи татуировката. Бабата на Наоми обяснила, че не е сваляла пръстена си от деня на сватбата си и няма намерение да го направи и сега.

Внучка й добави още:

“Баба щеше да се примири само с инициалите, но виждахме, че иска да е цялото име. Тогава обсъдихме, дали то да не е изписано на китката й. Малко след това, Ник, арт специалистът, ѝ показа няколко шаблона с различни шрифтове и тя се влюби в тях.

Веднъж щом дизайнът бил одобрен, Джун навила ръкава си и дори не мигнала по време на целия процес.

“Тя беше толкова спокойна! С брадовчет ми Джес коментирахме, че просто си седи, сякаш пие чаша чай с приятел, а не я бодат и игла. “, спомня си Наоми

Джун била толкова развълнувана от това, което направила, че дори не усетила да я боли. Нямала търпение да покаже на всичките си приятели мастилото по себе си.

Новото допълнение на китката ѝ, било изключително значимо за нея. Виждайки постоянно името на съпруга си изписано на ръката й, правело раздялата им по-поносима.

Никълъс, тату артиста, бил заинтригуван от идеята още като разбрал за нея.

Той обяснява:

“Помислих си “Страхотна идея”! Винаги съм вярвал, че татуирането е за всички, независимо стари или млади. Няма такова нещо като възрастна граница. Посъветвах я да смени мястото и тя се съгласи. Трябваше да изберем правилната позиция поради две причини: 1-во заради самото значение на татуировката и 2-ро, защото това беше първият й татус”

И така се оказа, че дори на 82, човек никога не е стар, за да опита нещо ново. Може би Джун се е повлияла от модата на татуировките или пък е от този тип хора, които решат ли да направят нещо, просто го правят, без да се съобразяват с мнението на обществото. Все пак живеем само един живот, нали?