Когато 23-годишният Джон Маккей спасява 20-годишната Едит Щайнер от Аушвиц през 1944 г., никой от тях не е знаел, че между тях ще пламне любов, която ще гори и 70 години по-късно.

Преди да спаси Едит, Джон бил пленник в италиански затвор в Тобрук, Либия. Той обаче успял да избяга с хитрост, преструвайки се на италиански офицер. След това Джон се присъединява към специален шотландски отряд, който спасявал затворници от концентрационните лагери. Момчетата от отряда всеки ден рискували живота си и дори спасявали хора от лагера, в който се намирал Йозеф Менгеле, който извършвал ужасяващи експерименти с хора.

Едит, която била родена в Унгария, изгубила 39 членове на своето семейство, единствените, които оцелели, били тя и майка й.

След нейното освобождаване, Джон помолил свой приятел да попита Едит дали би танцувала с Джон, но тя върнала приятеля му с ясно послание – ще танцува с него, но само ако има смелостта да я покани лично. Той събрал кураж и този първи танц бил началото на една любов, която ще просъществува над 70 години.

Двамата се женят на 17 юли 1946 г. и живели в Шотландия, където държали семеен хотел, преди да се пенсионират. Те имали две деца – Шарън и Питър. Тази година те отпразнуваха своя 71-ви Св. Валентин, но три седмици преди годишнината им Едит се спомина на 92 години. Въпреки че Един вече я няма, историята ѝ с Джон ни напомня, че истинската любов съществува и наистина може да трае цял живот.