Какъв празник почита православната църква на 4-ти декември? Кой празнува имен ден днес?

Ето кой празнува имен ден днес.

На 4-ти декември православната църква почита паметта на Света Варвара.

Преданието разказва, че Света Варвара живяла по време на управлението на римския император Максимиян. Тя била дъщеря на знатния езичник Диоскор.

Варвара приела Христовата вяра без да има съгласието на баща си, заради което той я предал на властника и била подложена на жестоки мъчения. Света Варвара била осъдена и обезглавена от Диоскор през 282 година. В България празникът е познат като Женска Коледа.

Традиции и обичаи на празника

В нашата страна празникът се отбелязва по различен начин. В Западна България малки деца извършват ритуали, защото те най-често се разболяват от шарка. Децата, които обикалят къщите, се наричат Варварици.

Света Варвара е покровителка на болестта шарка, както и на други детски болести. Ето защо през двата дни жените не бива да вършат никаква домашна работа, за да не разсърдят светицата. На този ден жените приготвят „благи пити“, които намазват с мед и раздават из махалата. Челцата на децата се намазват с мед, за да не боледуват от шарка. На този ден името ѝ не бива да се споменава и я наричат Лелята, Баба Шарка, Баба Писанка и други.

На този ден в Тракия се коли кокошка и денят се нарича Кокошиден. Вечерта стопаните кадят къщата за първи път – първа кадена вечер, наричана „кадилка“. В другите райони първата кадена вечер е Игнажден (20 декември).

На този ден домакините изпичат обреден хляб, варят жито, а в него пускат зърно боб, леща и грах. Ако на този ден се случи да завали градушка, жените изнасят свещ и я запалват с вярата, че стихията ще спре. Най-възрастната жена в къщата прекадява трапезата. Тя вдига хлябът високо, за да бъдат посевите високи. В огнището гори силен огън, а с пепелта от него се ръсят нивите, за да бъде богата реколтата.

На 4-ти декември имен ден празнуват Варвара, Варя, Варадин, Варварка, Варда. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!