България може да се похвали с много рекорди и световни титли, а днешният ден ще се запомни като денят, в който едно момиче бе на крачка да завоюва Световната купа по шах! 

Нургюл Салимова, за жалост, загуби на финала от рускинята Александра Горячкина, която се състезава под неутрален флаг, на провелото се състезание в Баку.

Първият тайбрек завърши с реми. Във втората партия по ускорен шах се разигра каталонско начало. Играещата с белите фигури Горячкина, която е №3 в света, успя да вземе преимущество. Салимова се бори с всички сили и дори се доближи до позиция за ново реми и продължаване на битката. С останалото нищожно време за реакция и предвид истинския маратон, в който участва Нургюл в Баку, за да стигне приказката й до финала, българското момиче допусна грешка, а Горячкина се възползва, за да стигне да победата. 

Преди това нашето момиче победи на полуфинала украинката Ана Музичук и постигна успех, за който трябва да се пише в учебниците. Двете изиграха цели шест партии в борбата си. След две разменени победи в първите две партии, българката се наложи в първата от втория тайбрек и стигна до финала след реми във втората.

Браво, Нургюл! Цяла България ти се възхищава! Ти си нашата гордост! Благодарим ти, че въпреки драматичната загуба, ни обедини!