На 2 април отбелязваме Международния ден на аутизма, който цели да повиши информираността на обществото за това състояние. От голяма полза са и признанията на звездите, които не се страхуват да признаят, че имат един или друг здравословен проблем. Например някога Джон Уейн предизвиква истинска сензация, като признава, че има рак, и то по време, в което звездите никога не говорели за такива неща.

Аутизмът е описан за първи път през 1943 г. от американския психиатър Лио Канър. Паралелно с Канър австрийският педиатър Ханс Аспергер наблюдава сходни с аутизма клинични симптоми, които залягат в основата на синдрома на Аспергер – друго разстройство от аутистичния спектър.

Преди това аутизмът не е съществувал като медицинско явление и въпреки че винаги е имало хора с аутизъм, те просто са били смятани за странни или луди.

Тъй като социалното разстройство е сравнително ново, много звезди биват диагностицирани едва като възрастни, а за историческите личности можем да правим само догадки.

Все пак днес ви представяме 10 известни личности, които са признали, че имат аутизъм или синдром на Аспергер, или за които изследователите предполагат, че са имали някаква форма на аутизъм.