Терапията с кучета често се прилага при деца с аутизъм, за да им помогне да се адаптират и социализират. Процедурата всъщност е доста бавна, защото кучетата трябва да преминат през двугодишно обучение, но, както казват и техните треньори, всичко това си струва заради истории като тази.

Това е историята на едно момченце, което не може да намери приятели, което е обиждано и наранявано, защото е различно. Това е историята на една майка, преживяла безброй безсънни нощи в тревоги. Това е историята на едно ново и сърдечно приятелство, което носи надежда.

Ето какво разказва самата майка:

„Никога не бях изпитвала нещо подобно. Вчера моят 5-годишен син с аутизъм се срещна със своето куче-терапевт за деца с аутизъм – Торнадо. Ние сме американци, които живеят в Япония, и от две години се подготвяме за срещата с Торнадо.

Тази снимка е уловила лицето на майка, която вижда как синът ѝ, който тя не може да прегърне, облече, гушка и докосва свободно, да лежи върху новото си куче и то по собствена воля, с явна и неизречена привързаност. Това е лицето на майка, която е видяла как синът ѝ е преживял безброй неуспешни опити да намери приятел. Какъвто и да е приятел. Каквато и да е общуване. Тя е стояла до сина си нощем, месеци наред, докато той плаче безутешно, защото не може да създаде приятелство извън семейството си, независимо колко много се опитва, независимо колко много се старае на терапиите си за деца с аутизъм.

А ето че тази майка сега е седнала зад сина си и наблюдава случващото се, дъхът ѝ е спрял и няма думи да опише този миг.

Всяка борба за сина ми си е струвала, всяка диагноза, всяко лекарско посещение, всеки похарчен долар, всеки попълнен документ, всяка училищна среща, всяка пролята сълза, всяка стъпка напред, всяка стъпка назад и всеки въпрос за несигурното бъдеще. Всичко си е струвало заради това – заради Торнадо, сега знам, че всичко ще бъде наред. Като майка съм ставала свидетел как синът ми преминава през безброй предизвикателства и болезнени моменти, заради които аз съм проливала двойно повече сълзи. Но вчера плаках поради различна причина. Чувството е просто неописуемо.”