Най-често вината се превръща в наш "компас", който ни помага да вземаме правилни решения и да останем добър човек. Но понякога хората толкова се фиксират върху нея, че тя започва да усложнява и дори да съсипва живота им. Как да разберете дали не сте в тази ситуация? Психологията отново има отговор на този въпрос.

Кой от нас поне веднъж в живота си не се е притеснявал, че е нарушил думата си, постъпил е лошо с близък човек или просто е постъпил в разрез с общоприетите норми на морала? Именно в такива моменти се чувстваме виновни и разбираме, че трябва да се извиним. И това е нормално, правилно и дори добро! Само че понякога се случва хората да искат прошка за всичко, но невинаги подобно поведение е оправдано. Понякога се държим по този начин, защото сме завладени от чувство за вина.

Това обаче става опасно за нашето самочувствие, морално и физическо благополучие. Затова днес разясняваме как да различаваме здравословната от токсичната вина. Ако забележите повече от пет признака у себе си, горещо ви препоръчвам да работите по проблема с експерт психолог.

Разберете повеч в галерията: