Белезите в нашето общество имат лоша слава. На тях не се гледа като на нещо красиво, те са нещо, от което се предполага, че трябва да се срамуваме.

Нищо чудно, че много хора се притесняват от белезите си и се опитват да ги прикрият. В новия си проект „Зад белезите“ фотографката Софи Мейън от Лондон се опитва да промени начина, по който възприемаме белезите. Серията от фотографии показват хора с белези и разкриват историите, които стоят зад тях.

„Като фотограф, винаги са ме привличали необработените снимки и онова, което ни отличава един от друг. Така се зароди интересът ми към белезите, казва Софи. Когато започнах проекта, си казах, че ако променя мнението на поне един човек, значи съм успяла. Сега, когато проектът се разрасна толкова много, се надявам той да достигне до възможно най-много хора.“

Нейните модели, някои от които с години са криели белезите си, приемат проекта ѝ с ентусиазъм. „Техните отзиви са изключително положителни, а и да се видиш през очите на фотограф, е винаги разтърсващо изживяване. За някои хора една фотосесия може да има терапевтичен ефект, особено ако до този момент не са споделял какво са преживели, у други фотосесията пробуди любов към белезите и телата им.“

„Това са най-добрите и най-искрените снимки, които някога съм правила“, допълва Софи.

Някои от снимките определено не са за хора със слаби сърца, но те разказват истински и разтърсващи истории за силата на човешкия дух, затова ви подканваме да ги видите в нашата галерия.