Подкрепата на имунитета не се състои само в добавяне на здравословни храни, но и в намаляване на всичко, което би могло да подкопае защитните сили на организма. В тази връзка е важно да се обърне голямо внимание на захарта и рафинираните въглехидрати, тъй като излишната захар повишава нивата на кръвната захар, причинява резки скокове на инсулина и насърчава хроничното възпаление. Това се отнася не само за сладкишите, но и за белия хляб, печените изделия, подсладените кисели млека, готовите сосове и подсладените напитки.
В същото време си струва да ограничите бързото хранене и индустриално преработените храни. Те често съдържат трансмазнини, излишна сол и скрити захари, които претоварват черния дроб и червата, пречат на усвояването на витамини и минерали и намаляват способността на организма да се съпротивлява на вируси. Газираните напитки и алкохолът също дестабилизират метаболизма, провокират дехидратация и нарушават нормалното функциониране на имунните клетки.