При основните ястия за празничната трапеза имате огромно разнообразие. Пуешко, пилешко и дори говеждо, накратко, месо за всеки вкус. И най-важното е, че ще се получи не само вкусно, но и доста нестандартно.
Време за готвене 5 ч., Рецепта за 6 души
Съставки: Пуешко месо, 5 кг говежди черен дроб, 250 г зехтин, 6 с.л. праз, 1 бр. бял лук, 1 бр. моркови, 1 бр. консервирани гъби и шамфъстък, 200 г ориз, сол и смлян черен пипер на вкус, смес от подправки на вкус
Начин на подготовка:
Измийте говеждия (или пилешкия) черен дроб и го нарежете на средно големи парчета. Добавете към него нарязан праз, лук и моркови. След това запържете всичко в зехтин за 5 минути. Добавете нарязаните мариновани гъби към сместа в тигана и след това запържете за още 5 минути. Изплакнете добре ориза и след това го добавете в тигана. Налейте две чаши вода, сол и черен пипер на вкус. Задушете сместа, докато оризът стане готов. Напълнете пуйката със сместа и я затворете. След това я натрийте със сол и подправки на вкус. Може да използвате розмарин, индийско орехче или кориандър. Намажете кожата на пуйката със зехтин. Налейте малко вода в голяма форма, сложете месото и го покрийте с фолио. Печете във фурната на 200°C за 3,5 часа, докато месото омекне. 30 минути преди готвенето отстранете фолиото, за да получите красиво запечена коричка!