Ако сте посрещнали новата година, както подобава със сигурност ще ви трябва нещо отрезвяващо на следващия ден. Приготвили сме ви и едно ястие, което ще ви помогне да се възстановите на 1 януари 2025 г.,. Може да замените традиционното шкембе с една бърза и вкусна Лучена супа.
Време за готвене – 1 час; Рецепта за 4 души
Съставки:5 бр. бял лук, 100 мл сметана, 3 с.л. пшенично брашно, 3 бр. яйчен жълтък, 120 г. масло, 200 г сирене гауда, бял хляб на вкус, 200 г. пресни гъби
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете лука, след което го нарежете на колелца. Разтопете маслото в тенджера. Когато се разтопи напълно, добавете целия лук и брашното. Запържете сместа в продължение на 30 минути, за да не залепне. След като лукът омекне, добавете водата и задушете сместа за още 30 минути, като продължите да разбърквате често. Смесете жълтъците със сметаната и разбийте леко. След това сложете сместа от сметана и жълтъци в тигана, посолете всичко и разбъркайте отново. Оставете супата да къкри под капак за още 20 минути. През това време препечете хляба и нарязаните на филийки гъби в сух тиган. Нарежете и сиренето на малки кубчета и го поставете в празни чинии. Изсипете сварената лучена супа в чиниите и разбъркайте внимателно, за да се разтопи сиренето на дъното. Добавете гъби във всяка чиния и сервирайте с препечен бял хляб.