Според една теория човешкото тяло и мозъчната възраст се дължат на химическа реакция на окисление, когато консумираме храна и кислород и произвеждаме енергия. Но този процес унищожава клетките и с течение на времето кожата увисва, а мозъкът престава да е толкова „остър“ както преди. Антиоксидантите се борят срещу прекомерното окисление и ни помагат да поддържаме младостта. Фармацевтичните компании продават много скъпи антиоксидантни добавки. Обикновеният чесън обаче съдържа куп компоненти, благодарение на които мозъкът остарява по-бавно и не струва много. Възрастните хора, които го консумират, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, докато по-младите хора могат да подобрят паметта си и да увеличат производителността на мозъка. Всичко, което трябва да направиш, е да хапваш чесън редовно.