На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. в Испания е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка.

Европа сравнително късно открива насладата от шоколада, който е бил познат на Мексико, Централна и Южна Америка още през 1250 г. пр. Хр.

Маите отглеждали какаови дървета в дворовете на къщите си и използвали зърната за приготвянето на церемониални напитки. През V век ацтеките започнали да пият напитка, наречена ксокоатъл, откъде идва и днешното название шоколад. Тя била направена от какао, вода, ванилия и люти чушки. В обществото на ацтеките какаовите зърна били високо ценени и се използвали за разменна валута. Например една пуйка струвала 100 какаови зърна. А известният вожд на ацтеките Монтесума пиел по 50 чаши какао на ден.

През 1504 г. Кристофор Колумб може и да е донесъл какаови зърна в Европа при своето завръщането си от четвъртото и последно пътешествие до Америка. А Ернан Кортес, испанският конкистадор, пише през 1519 г., че шоколадът е „божествена напитка. Една чаша от тази скъпоценна напитка позволява на човека да върви цял ден без никаква храна.” Почти сигурно е, че Кортес е донесъл и какаови зърна при завръщането си през 1528 г.

И все пак е прието, че шоколадът се е появил в Европа през 1550 г. Но има ли значение, когато крайният резултат е това божествено сладко изкушение?

Испанците бързо разпространяват какаото из Европа и то се превръща в хит сред аристокрацията.

През 1657 г. в Лондон отваря първият магазин за шоколад. Сред населението се е смятало, че напитката може да лекува всякакви болести, включително и туберкулоза. Отначало напитката е подправяна с кафе, вино и пипер, но през XVIII век английски и холандски иноватори решават да добавят мляко и захар.

През 1847 г. шоколадът най-накрая се превръща от напитка в твърда храна. Тогава Джоузеф Фрай решил да добави какаово масло и захар, за да създаде шоколадова паста. През 1875 г. Даниел Питър изобретява млечния шоколад, добавяйки мляко на прах, разработвано от Хенри Нестле. През 1879 г. вкусът на шоколада се подобрява, благодарение на Родолф Линдт, който използвал специална машина, която равномерно да разпределя какаовото масло в шоколада.

Интересното е, че днес в световен мащаб всяка година се харчат около 100 млрд. долара за шоколад. А изобретателката на шоколадовата бисквитка, Рут Уейкфийлд, продала рецептата си на „Нестле” в замяна на... доживотен запас от шоколад.

За всички страстни любители на шоколада сме подбрали галерия от най-известните и изкушаващи шоколадови десерти.