Днес се навършват точно 60 г. откакто холивудската звезда – Грейс Кели, и принцът на Монако – Рение III, сключват брак на пищна церемония, която все още отеква в умовете на мнозина. Дори кралските сватби на Чарлс с Даяна и Уилям с Кейт не могат да достигнат блясъка на тази сватба.

„Беше невероятно събитие, което е оказало въздействие на толкова много хора,” споделя техният син – принц Албер. „За нас това е просто денят, в който родителите ни са се венчали. Но за Монако и за хората по света това е началото на история, която продължава да изумява. Наистина е невероятно.”

През 1955 г. Кели вече е известна актриса с един „Оскар” зад гърба си, когато заминава с американската делегация за Международния филмов фестивал в Кан. Там е поканена да посети Монако за фотосесия с принца.

Двамата се срещат на снимките в двореца и започват тайна кореспонденция, която довежда до годежа им още същата година.

Наполеоновият кодекс на Монако и Римокатолическата църква изискват две церемонии – една гражданска и една религиозна. Затова целият дворец в Монако е предекориран за първата церемония и за банкета за 3000 жители на Монако.

Междувременно катедралата „Св. Николай” се подготвя за втората по-пищна церемония, която е гледана на живо от 30 млн. души.

За сватбените рокли се е погрижила дизайнерката Хелън Роуз, носителка на „Оскар”. Една от роклите отнела 3 седмици, за да бъде направена.

Поканени са 700 гости, включително Аристотел Онасис, собственикът на едноименната верига хотели Конрад Хилтън, звездите Кари Грант и Ава Гарднър.

И всичко това се случва, докато бъдещата булка е все още в САЩ.

Изпращането на американката към Монако е грандиозно. На 4 април Кели, нейното семейство, 6 от шаферките, 80-те куфара багаж и нейният пудел, подарък от Кари Грант, се качват на презокеански лайнер „Конститюшън” за 8-дневно пътуване до Френската ривиера. Грейс е изпратена от стотици фотографи, а 400 журналисти кандидатстват за правото да бъдат на борда на кораба с Кели, но повечето не получават тази привилегия.

Но дори тези, които остават на сушата, получават възможността за впечатляващи кадри – точно когато Кели се качва на кораба, самолет, собственост на Аристотел Онасис, разпръсква червени и бели карамфили.

Пристигането ѝ в Монако е още по-голямо събитие. Тя е посрещната от 1800 фотографи, дошли да отразят знаменития момент. Следват 8-дневни празненства до 17 април, ден преди първата церемония:

На 17 април дворецът приема 40 чуждестранни делегации, а градините са изпълнени със забавления, завършени от изумителна заря. На следващия ден се състои първата сватба. Същинската церемония е само 16 минути, но е последвана от 25-минутно слушане на 140-те нови титли на принцеса Кели.

Втората церемония е наблюдавана от 30 млн. души, а Кели пристига в приказна рокля, направена от 275 м белгийска дантела и 137 м коприна, тафта и тюл. Само воалът е от 82 м тюл. Обувките ѝ са украсени с перли.

За направата на тази грандиозна рокля са били нужни 36 шивачки и 3 седмици, но когато влиза в катедралата, Кели изглежда достойна да носи титлата Принцеса на Монако.

От двамата съпрузи Рение е по-притесненият – налага се актрисата да му помогне да сложи халката на пръста ѝ.

След пищното тържество двамата се отправят 7-седмичен меден месец. А сватбата им оставя спомени и фотографии, които вълнуват света и до ден-днешен.