Когато стане дума за отслабване след раждането, има множество диети в книгите и форумите, които обещават бързо и внезапно отслабване.

Но ако не си падате по тежките диети и тренировки, една майка от Австралия ще ви докаже, че можете да разкарате коремчето си по здравословен начин. 27-годишната Джесика Залъмс разказва за това как отслабнала с 10 килограма и общо 62 сантиметра от обиколките си с 16 седмично хранително пречистване.

За дамата най-важното нещо е да обичаш тялото си – както във версията му „след“, така и в тази „преди“ – и да го храните правилно.

Госпожа Залъмс разказва, че когато родила малкият Тео – раждането било много тежко и двамата трябвало да останат в болницата за 7 дни – тя не мразела тялото си особено много.

„Това не са обичайните снимки „преди“ и „след“, обяснява тя за снимките, които публикувала в Инстаграм страницата си скоро. „Не бях нито нещастна заради тялото си, нито засрамена. Всъщност бях горда от всичко, което беше издържало – раждането на първото ми дете.“

Въпреки това 27-годишната дама добавя, че е знаела кое е най-доброто нещо за нея и бебето, което кърми – да се храни със здравословни и питателни храни. „Вярвам, че е важно да се храня добре“, обяснява тя. „Знаех, че трябва да се грижа за себе си, за да сме щастливи с Тео.“

И така 27-годишната майка започнала 16-седмично предизвикателство, в което правела половината от изискванията за пранително пречистване, за да види дали ще има резултати.

Типичното меню на Джесика Залъмс:
* Закуска: Смути със суперхрани
* Междинна закуска: Ядки и плодове или пълнозърнести палачинки с фъстъчено масло.
* Обяд: Пилешка салата и пълнозърнест рап.
* Следобедна закуска: Плодове или здравословно барче.
* Вечеря: Сьомга, сладки картофи и зеленчуци.

„Веднъж правих хранително прочистване, когато работех по 60+ часа седмично като публицист и нямах време да си приготвям храна. Постигнах страхотни резултати!“, разказва госпожа Залъмс. „На практика това, което се случва, е да пречистите тялото си, да запълните празнините в диетата си и да пренаситите тялото си с полезни хранителни вещества“, обяснява тя.

Тъй като наскоро е родила и все още кърми, госпожа Залъмс разказва, че е спазвала само „пренасищането на тялото с полезни хранителни вещества“ – уверявайки се, че яде балансирано и здравословно, включвайки правилните количества мазнини, въглехидрати и протеин във всяко хранене.

В добавка на това, през първите шест седмици от майчинството си, тя не правила никакви тренировки. „Започнах да тренирам леко около шестата седмица. Разхождах се, правех йога – нищо прекалено напрягащо.“ Едва в последните десет седмици госпожа Залъмс увеличила тренировките си, за да включи високо интензивни интервални тренировки, RPM и тренировки за издръжливост. „Определено е 80% храна, 20% тренировки“, добавя тя. „Тренировките далеч не са толкова важни“. „Тъй като съм заета, пиенето на шейкове е перфектната комбинация от мазнини, въглехидрати и протеини. Ако съм твърде заета за обяд, просто пия шейк и знам, че получавам адекватни хранителни съставки.“

Когато е твърде заета майката пие шейк, а в други случаи приготвя храна, която може да остави да се готви на бавен огън през деня и след това да ѝ се наслади вечерта. Тя съветва дамите, които скоро са родили, да се обичат въпреки всичко. “Обичайте телата си - преди и след”, казва тя. “Направете подобна програма, защото обичате тялото си, а не защото искате да го промените.”

Съвети за жени, искащи да отслабнат след раждането:
* Обичайте тялото си преди и след. Направете подобна програма, защото обичате тялото си, а не защото искате да го промените.
* Следвайте програмата, за да си дадете отчетност и посока.
* Винаги дръжте нещо здравословно под ръка - например нарязани зеленчуци или мюсли.
* Носете здравословна храна със себе си, за да не огладнявате.
* Отделяйте време, за да пазарувате здравословно.
* Инвестирайте в бавен котлон, за да можете да си приготвяте храна през деня и да сте готови да похапнете веднага щом се приберете.
* Не изключвайте никоя хранителна група. Ако ви се похапва черен шоколад, позволете си блокче.
* Яжте здравословни и питателни храни и запомнете - всичко е 80% храна, 20% тренировки.* Въведете тренировки в режима си, но бавно.

27-годишната дама съветва да следвате тренировъчна програма. Така вместо да правите кратки отделни тренировки, ще имате цялостен план, който ще ви даде отчетност и посока. Младата майка съветва да държите под ръка здравословна храна, която можете да си похапнете, когато огладнеете - например нарязани зеленчуци или мюсли. “Гответе, когато имате време и дръжте храната в хладилника. Отделяйте време, за да пазарувате здравословно. Добре е да се снабдите със здравословни храни, които можете да носите със себе си и да похапнете, ако сте далеч от дома.”

Джесика съветва да инвестирате в бавен котлон, за да можете да оставите храната да се приготвя през деня и да е готова, когато се приберете. На последно място се уверете, че не изключвате никоя хранителна група - в противен случай ще мислите само за нея. “Ако ви се иска парченце черен шоколад за вечеря, позволете си го”, казва тя. “Имате само едно тяло все пак!”.