Всяка жена, която иска да има дълга, красива и гъста коса, поне веднъж е използвала продукти с тривитаминол. Да, всички знаем, че той се използва за подхранване гривата на конете, но... в името на красотата можем да си позволим да използваме животински шампоан.

Макар че е изкушаващо да вярваме, че един продукт може да бъде ключът към отглеждане на дълги кичури, истината е по-сложна. Широка гама от фактори, от генетиката през хормоните до храненето, помагат да се определи колко бързо расте косата ти. Така че, ако искаш да се сдобиеш с дълга и гъста коса, започни от най-важното, а именно храната, която консумираш. 

Здравословното хранене и красивата коса вървят ръка за ръка. Трябва да си сигурна, че приемаш достатъчно протеин като в същото време даваш на тялото си и добра доза растителни храни. Тази диета ще ти помогне да получиш хранителните вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, свързани с по-здрава коса. С други думи, диета, която е разнообразна и богата на витамини и минерали от храни, които подпомагат растежа на косата, ще ти помогне да забравиш за косопада, свързан с дефицит на хранителни вещества.

Ако все пак търсиш нещо по-конкретно, има шест основни хранителни вещества, открити в най-добрите храни за здрава коса, които са отговорни за нейния растеж. Здравата коса зависи от хранителни вещества, като протеин, биотин, витамин А и витамин С. Желязо и омега-3 мастни киселини са два други основни играча, които ще ти помогнат да имаш гъста коса. 

6-те основни елемента за бърз растеж на косата

Протеин: Протеинът е жизненоважен за здравата коса и докато дефицитът на протеин не е често срещан, хората, които са вегани или се опитват да намалят консумацията на месо, трябва да обърнат повече внимание на приема на протеини.

Биотин: Биотинът е едно от най-известните хранителни вещества за косата. Недостигът може да насърчи изтъняването и загубата на коса. Жените, които са бременни или кърмят, са изложени на по-висок риск от дефицит поради нарушена абсорбция по време на бременност.

Витамин А: Ниските нива на витамин А се свързват със загубата на коса при животните, но наличието на твърде много витамин А е свързано и с загубата на коса при хората. Подходящият прием на витамин А може да помогне за поддържането на здравето на клетките, които заобикалят космения фоликул, което е необходимо за растеж на косата.

Витамин С: Ето един забавен факт: Витамин С стимулира колагена, който е основен компонент на кератина, вида протеин, който изгражда косата ти.

Желязо: Огромна част от хората в света живеят с недостиг на желязо – ключово хранително вещество за растеж на косата. Дефицитът на желязо може да доведе до загуба на коса, като всъщото време не е толкова необичаен. Той е свързан с определени заболявания на стомашно-чревния тракт, веганска диета, прием на нездравословни храни и тежък цикъл. 

Омега-3 мастни киселини: Фактори като напрежение, възпаление и оксидативен стрес могат да допринесат за изтъняване на косата, така че антиоксидантите и противовъзпалителните съединения, като омега-3 мастни киселини, могат да помогнат за поддържане на здрава коса.

Сега, когато разбираш по-добре колко важно е храненето за здравето на косата ти, е лесно да разбереш защо най-добрият начин да си сигурна, че получаваш всичко необходимо в диетата си, е да се съсредоточиш върху храните, които подпомагат растежа на косата. В галерията сме поместили информация за най-добрите храни, които ще ти помогнат да осигуриш растежа на косата си.