Яйцата, особено жълтъците, съдържат много лутеин и зеаксантин. Тези вещества предпазват ретината от ултравиолетовите лъчи и вредната синя светлина (същата, която излъчват телефоните и лаптопите).
Учените свързват редовната консумация на тези антиоксиданти с по-нисък риск от възрастови заболявания на очите, като катаракта (очно заболяване и една от основните причини за загуба на зрението при хора над 40 години, - бел. ред.) и макулна дегенерация (група заболявания, които увреждат ретината на окото и нарушават централното зрение, - бел. ред.). Допълнителен плюс е, че лутеинът и зеаксантинът от яйцата се усвояват по-добре в сравнение с тези от зеленчукови източници, благодарение на мазнините в жълтъка. Това прави яйцата особено ценна храна за хора, прекарващи много време пред екрани или на открито. Така само няколко яйца седмично могат да подпомогнат дългосрочното здраве на очите.