Едно от основните оплаквания относно яйцата е високото ниво на холестерол в жълтъка. Но тук нещата не са толкова прости и еднозначни. Съвременните изследвания показват, че за повечето хора това органично мастно вещество от храната почти не оказва влияние върху „лошото“ ниво в кръвта.
Въпреки това, ако имате проблеми с липидния обмен или наследствена предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, по-добре е да обсъдите с лекаря си редовността и количеството на консумацията на яйца. Важно е да се отбележи, че яйцата съдържат и „добрия“ холестерол (HDL), който помага за балансиране на нивата в организма. Освен това, те са богати на полезни мазнини и други хранителни вещества, които подпомагат сърдечно-съдовото здраве. Затова, при умерена консумация, яйцата могат да бъдат част от здравословното меню за повечето хора.