Разположена в покрайнините на Токио, в град Тачикава, детска градина "Фуджи" е смятана за най-добрата в света. Причината се крие във вълшебната среда, в която децата се забавляват.

Интересното при нея, е че тя е изградена около красиво близо 50-годишно дърво-столетник от вида Зелкова, което е почти изкоренено по време на тайфун, но с времето напълно успяло да се възстанови. Самото дърво било едно от любимите места за игра на тамошните деца, които обожавали да се катерят и крият покрай него.

{gallery}

Идеята за създаване на уникална среда за децата, насърчаваща движението, е дело на архитектите от компанията Tezuka Architects и в частност на Такахару Тезука, който казал нещо много простичко "Мислете като деца!". Той бил вдъхновен от своите син и дъщеря, които смело се включили с креативните си идеи, докато приказното кътче се създавало. Така, през 2007 бива открита единствената по рода си детска градина, построена от дърво и стъкло, която се простира върху две нива и то около дърво. Всички открити площи са покрити с меки гумени постелки, за да се смекчат неизбежните падания на малчуганите.

Класните стаи имат прекрасна гледка, особено ако човек погледне нагоре. Освен това детската градина се отличава и с многото естествена светлина и кислород, а "таванът" и е един от най-изумителните - самото небе! Заместник-директорът на училището, г-н Като, вдъхновил архитектите за тази форма на сградата, когато поискал „Класна стая, но без мебели“. Любопитен е и още един факт - мивките в санитарните помещения са разположени така, че мъниците да могат да общуват помежду си, докато се мият. Образователният подход в детската градина пък е базиран на метода на Монтесори.

Как мислите - дали подобен тип детска градина би могъл да бъде изграден и в България?