Дори и да не го признаваме, всички знаем, че се случва: тялото ни преминава през големи промени и вече не работи по начина, по който работеше преди 10 години. Със сигурност и ти усещаш промяната. И макар да ти се струва трудно да го приемеш, ние от Dama.bg те уверяваме, че няма нищо странно в тези промени.

Ако искаш да разбереш как работи метаболизмът според възрастта, можеш да научиш в галерията ни.

Но това не означава, че не можеш да повлияеш на метаболизма си. Ето и кои са начините:

1. Ритъм и начин на живот

Желателно е да започнеш да се грижиш за тялото си с напредване на годините. Уседналият начин на живот и лошото хранене са твоите най-лоши врагове. Опитай се да замениш вредната храна с по-здравословна такава. Не пропускай закуската, защото тя ти дава много повече енергия, отколкото мислиш. И запомни: Най-добре е да ядеш често и на малки порции.

2. Свободно време

Използвай пълноценно свободното си време и се радвай на малките неща. Научи се да се храни бавно, защото хапването набързо е е здравословно – мозъкът ти не може да обработи информацията от стомаха достатъчно бързо и ядеш повече, докато не се почувстваш сита. Бързото хранене повишава нивата на кръвната захар, което води до намаляване функцията на метаболизма.

3. Сън

Хората на 30 години изпитват затруднения със съня. Ако вече се доверяваш на хапчета, за да заспиш, се опитай да ги спреш възможно най-скоро, защото те често водят до пристрастяване. По-добре потърси натурални опции.
Добрият нощен сън е важен за здравето ти, опитай се да направиш следното: прави упражнения вечерта, не яж тежка храна, вземи топъл душ и почети преди лягане.

4. Климат

Топлият климат забавя метаболизма, а студеното време го забързва. Разбира се, това не означава, че трябва да мигрираш на всеки 6 месеца, но трябва да обръщаш по-голямо внимание на температурите през различните сезони.

Тайни за ускоряване на метаболизма

• Ежедневните физически упражнения за важни, защото те карат да усещаш прилив на енергия през целия ден.
• Увеличи протеините.
• Пий вода, защото тя засилва метаболизма.
• Яж бавно, но не пропускай хранене.
• Спи достатъчно.
• Не забравяй за редовните прегледи.