На 20 години може да ядете мазни бургери, да се наслаждавате на тортички и да пиете коктейли, а талията ви да си е все така стройна. Когато обаче станете на 30, тези глезотийки не прощават на тялото... Така че е най-добре да се придържате към тези 7 препоръки, които да превърнете в навици, за да нямате проблеми с наднорменото тегло.

 

Кандис Сати - доктор на медицинските науки, диетолог и специалист по коригиране на поведението при хранене, съветва какви навици ще ви помогнат да поддържате стройна фигурата си, въпреки спада на метаболизма и хормоналните промени, свързани с възрастта.

"В действителност, обмяната на веществата не превключва от ускорен към забавен режим точно в полунощ, на деня, когато навършвате 35 години. Метаболизъм започва да се променя в момента, в който тялото ви спре да расте. За всеки, този период е различен, но принципът е един и същ за всички. Веднага след като тялото вече не изисква материал за изграждане на костите и мускулната маса, консумацията на енергия, получена от храната намалява и мазнините започват да се трупат. Да се избегнат последствията от този процес, без активен спорт и контрол върху всяка порция храна е невъзможно. Мисля, че увеличението от 0,5 кг за година е нормално. Ако например момичето е на 20 години и тежи 55 кг, теглото от 60 кг на 30 години ще бъде за него нормално. Но, признавам си, много малъко от жените успяват да запазят форма в рамките на 5 кг за 10 години и ако на 30-годишна възраст имат приемливо тегло, след 40-годишна възраст препоръчителните 65 кг стават много повече.

Моята система е специално предназначена за тези, които не преследват всеки грам и не са готови да броят калориите. Тя е за обикновените хора, за които не са чужди пицата и тортата, не са готови да се блъскат нонстоп във фитнеса, но искат да изглеждат добре и да са здрави. Аз я наричам "7-те навика", защото на първо време трябва да направите някакво усилие, а след това толкова ще сте свикнали да се храните по този начин,че той няма да бъде никакъв проблем за вас.

1. Не на консервите!

Каквато и да е изкушението, не яжте консервирани храни (дори домашни) и продукти с дълъг срок на годност. Освен, че от тях има малка полза, те са далеч по-калорични, съдържат консерванти, които подбуждат апетита и като по правило са много солени, което допринася за задържане на течности в организма. Разбира се, аз не призовавам да харчите пари всеки ден за прясно месо и зеленчуци (макар че би било хубаво), но ако смените консервите със замразена храна, ще бъде много по-полезно.

2. Гответе сами!

Никога не може да се каже със сигурност, колко масло е използвал неизвестният готвач, приготвил обяда ви. Колко подправки е сложил и дали е добавил готови сосове. Когато готвите за себе си, вие ще направите храната по-здравословна и лека. Нека ходенето на заведение бъде специално събитие, а не ежедневие.

3. Яжте съзнателно!

Когато питам моите пациенти какво са яли вчера, повечето от тях едва си спомнят 1-2 ястия. Макар да признават, че вероятно са яли и нещо друго. Поради това, у хората се формира една фалшива представа, че ядат малко и следователно може да си позволят десертче или капучино. Имайте една тетрадка, в която да вписвате всичко, което сте опитали през деня. Водете си дневника, поне един месец, като не се ограничавате, просто записвайте, без калории и други подробности. Точно време - ястие. До края на месеца, човек сам започва да яде 20-30% по-малко.

4. Намалете захарта наполовина!

Ако обичате кафето с 2 лъжички захар, пробвайте с една. Ако сте слагали една – сега нека да е половина. Ако имате парче торта за десерт, разделете го с приятелка или колежка. Намаляването на количеството на захарта в диетата 2 пъти, няма да направи живота ви по-малко сладък, но това значително ще намали общата калоричност.

5. Пийте вода преди хранене!

Нашето тяло често бърка жаждата с глада. Когато сте жадни, ядете повече отколкото обикновено. Ако усетите глад, изпийте половин чаша вода и изчакайте 5 минути. Ако гладът ви е преминал, допийте си водата и се занимавайте с вашите дела. Ако след 5 минути все още се чувствате гладни, значи е време за ядене.

6. Правете упражнения!

Това звучи страшно, но аз не призовавам всеки да стане културист. Просто трябва да се разбере, че с възрастта, мускулната маса намалява, а мастната се увеличава. Отделяйте толкова минути за физическа активност на ден, на колко години сте. За физическа активност считам не само фитнеса или джогинга, а и бързото ходене, активното почистване на дома, игра с децата на чист въздух или изкачването на няколко етажа, без асансьор.

7. Внимавайте с алкохола!

Алкохолът е с изключително високо съдържание на калории, а също така възбужда апетита. Правилото е да се редува алкохолната напитка със същото количество вода, ако говорим за вино или шампанско, или три пъти повече вода, когато става дума за твърд алкохол. Така ще спрете да пиете алкохол само от жажда, сутрин ще страдате по-малко и ще причините по-малко увреждания на черния дроб и панкреаса. Чаша вино - чаша вода, малка ракия – голяма чаша вода. Скоро ще свикнете и това изобщо няма да ви притеснява!"