Разбира се, точното време, нужно за храносмилане, зависи от физическото състояние, от метаболизма, възрастта и дори пола ни, но в общи линии някои храни преминават през нас за отрицателно време, а други остават в организма ни за по-дълго. Освен това е важно да отбележим, че храносмилането оказва пряко въздействие върху качването или свалянето на килограми.

Днес решихме да ви разкрием колко отнема усвояването на различни видове храни, за да ви помогнем да изберете по-балансирана диета.

Най-просто казано, храносмилането е разпадането на храната на по-малки частици, които преминават от стомашния тракт в кръвния поток. Храносмилането на различните храни отнема различно време, което трябва да имате предвид, ако се стремите да отслабнете. Например вечер не е препоръчително да се храните с продукти, които се усвояват по-бавно.

Бързосмилаемата храна

Ако приемате големи количества от храни, които се усвояват бързо, е много вероятно да ядете повече, отколкото е необходимо. Причината е, че много скоро след като сте се наяли с такава храна, отново се чувствате гладни. Тези храни бързо ни зареждат с енергия, т.е. покачват кръвната ни захар, но приливът на енергия трае кратко, а излишната глюкоза се превръща в мазнини.

Бавносмилаемата храна

Храната, която се усвоява бавно, постепенно и плавно повишава нивата на кръвната захар, което означава, че ви зарежда с по-балансирана енергия за повече време. Но ако се храните само с храни, които се смилат бавно, това означава, че храносмилателната ви система ще работи на пълни обороти постоянно, а това също не е хубаво.

Специалистите препоръчват да не приемате бързосмилаеми храни скоро след като сте приели бавносмилаеми, защото храносмилането не е приключило и допълнително ще натоварите стомаха си.

На обяд спокойно може да се храните и с бавносмилаеми, и с бързосмилаеми храни, защото тогава храносмилателната система е най-активна. Препоръчва се закуската и вечерята да не са толкова тежки и да са съставени предимно от храни, които се смилат бързо, за да може стомахът да си почине през нощта.

В нашата галерия вижте колко време отнема смилането на някои от най-популярните храни и напитки.